Stiže novčana pomoć

U Zagrebu 25 milijuna i 100 tisuća eura štete od oluje

Grad namjerava pokriti 70 posto od procijenjene štete
Zagreb:  Tomislav Tomašević sa suradnicima obišao postavljenu solarnu elektranu na Klinici za psihijatriju Sveti Ivan Robert Anić/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je ukupna šteta koja je nastala 19. i 21. srpnja od oluja u Zagrebu 25 milijuna i 100 tisuća eura te je najavio da je u javno savjetovanje upućena odluka o novčanoj pomoći građanima koja iznosi 70 posto od procijenjene štete.

– Tim prijedlogom odluke koja je u javnom savjetovanju, mi smo se odlučili da financijska pomoć građanima bude 70 posto od procjene štete. Znači – 70 posto procijenjene štete, bilo da je riječ o osobnim vozilima ili građevinama je nešto što će biti financijska pomoć Grada Zagreba uz dva apsolutna limita – za građevine je taj apsolutni limit 15.000 eura, a za osobna vozila je taj limit 5.000 eura, istaknuo je Tomašević na konferenciji za novinare.

Naglasio je da se to može i kombinirati.

– Ako se radi u isto vrijeme, u istom kućanstvu i o šteti na autu i o šteti na građevini, naravno da se to onda kombinira, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da bi kada se gledaju iznosi da Grad isplati 70 posto procijenjene štete na osobnim vozilima i građevinama kada se govori o privatnoj imovini, to bi bio iznos od četiri milijuna eura.

Više nego dvostruko povećan limit u procijenjenoj šteti za građevine

Stavio je to u kontekst potresa 2020. u Zagrebu te je rekao da je Grad tada dao financijsku pomoć od 30 posto od procijenjene štete. Rekao je i da je tada, kad se radilo o potresu, apsolutni limit za financijsku pomoć za građevine bio 6.600 eura, a njihov limit je 15.000 eura te da to pokazuje da je više nego dvostruko povećanje i limita i omjera u samoj procijenjenoj šteti. Rekao je da financijska pomoć ne može biti 100 posto, jer bi onda ispalo da bi građani koji su imali osiguranu imovinu bili oštećeni.

Tomašević je rekao da je prijavljeno 6.254 štete na privatnoj imovini u tri kategorije – građevine, osobna vozila (uglavnom automobili) i poljoprivredne površine. Svih 6.254 prijava šteta su obrađene, osim 200 prijava koje nisu obrađene u smislu da su potvrđene od timova zaposlenika Grada budući da osobe koje su ih prijavile nisu bile dostupne da ti timovi dođu i verificiraju štetu. Očekuje da će se i tih 200 verificirati u sljedećim tjednima. Rekao je da je od 6.254 prijava šteta, njih .5318 se odnosi na građevine, bilo da se radi o obiteljskim kućama ili stanovima.

Tomašević je rekao da stručna radna skupina Grada procjenjuje visinu svake pojedine štete i to tako da gdje iznos procjene štete prelazi 1.600 eura, tada Grad koristi vanjske procjenitelje, a za one ispod tog iznosa koristi interne procjenitelje. Tomašević je naveo i da je procjena šteta na poljoprivrednim površinama 600.000 eura, na 1.500 vozila je milijun i pol eura, na kućama i stanovima četiri milijuna eura, na ustanovama socijalne skrbi 350.000 eura, ustanovama u zdravstvu 360.000 eura, ustanovama u obrazovanju dva milijuna i 300.000 eura, ustanovama u sportu milijun i 300.000 eura, ustanovama u kulturi 700.000 eura.

Procjena štete u Zagrebačkom holdingu, posebice štete koja je nastala na stablima te u svim drugim podružnicama od Gradskih groblja i drugih je ukupno 13 milijuna i 200.000 eura.

– Kada sve to zbrojimo, šteta koja je nastalo od oluja 19. i 21. srpnja u Gradu Zagrebu je 25 milijuna i 100 tisuća eura, istaknuo je Tomašević.

S obzirom na to da nas vezano uz klimatske promjene u budućnosti očekuje, nažalost, još takvih oluja, gradonačelnik Tomašević je pozvao građane da osiguraju svoju imovinu.

 

Aktualno
Grad Zagreb