U Zagrebačkoj županiji započelo masovno cijepljenje protiv korone

U Velikoj Gorici u subotu krenulo masovno cijepljenje

Dražen Kopač

U koordinaciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, županijskoga Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u subotu je cijepljeno 350 građana.

-Kontaktirali su ih liječnici obiteljske medicine, oni najbolje znaju tko je od njihovih pacijenata u prioritetnoj skupini. Nakon Velike Gorice, ovakva cijepljenja bit će organizirana u svim gradovima županije. Ozbiljan je to posao, no za njega smo spremni- rekao je Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, dodavši da je do početka ožujka Zavod dobio 14.500 cijepnih doza Pfizerovog cjepiva, 7500 AstraZenecinog i 1700 Moderninog cjepiva.

Njima su cijepljeni (i docijepljeni) korisnici i zaposlenici domova za starije, zaposlenici zdravstvenih ustanova Zagrebačke županije i dio pripadnika žurnih službi.

-Dosad je cijepljeno tek oko 8% opće populacije u županiji, nadam se da će se to povećati s pojačanom dinamikom isporuke cjepiva. Veće količine cjepiva, Pfizerovog i AstraZenecinog, očekujemo u travnju, a očekuje se i registracija novih- rekao je Šunjić.

Velikogoričane su cijepile patronažne sestre županijskoga Doma zdravlja, a uz njih je bilo i troje liječnika.

-U svim gradovima županije organizirat ćemo punktove cijepljenja. U većim gradovima cijepit će šest, a u manjima četiri ekipe, uglavnom patronažne sestre. Danas se u Gorici pokazalo da ovakav oblik cijepljenja dobro funkcionira, a s cijepljenjem će nastaviti i timovi obiteljske medicine u svojim ordinacijama- rekao je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije.