U Zagrebačkoj županiji osigurano 7,5 milijuna kuna za nabavu radnih bilježnica i ostalih materijala

Župan Stjepan Kožić potpisao je danas Sporazume o sufinanciranju nabave udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola Zagrebačke županije u ovoj godini. Naime, u mjestima gdje se županija navodi kao osnivač, sporazumi su potpisani s ravnateljima škola, gradonačelnicima i načelnicima, dok su u slučajevima Vrbovca, Samobora, Velike Gorice i Zaprešića, odnosno gdje je osnivač jedinica lokalne samouprave, potpisani s gradovima.

-Županija se sprema za početak nove školske godine, kako organizacijski, tako i financijski. To pokazuje da županija vodi značajnu skrb, da roditelji budu što manje opterećeni. Mislim da je to još jedan iskorak brige za kvalitetnije obrazovanje na prostoru Zagrebačke županije- istaknuo je župan Kožić.

Prošle je godine iz županijskog proračuna ostvareno 12 milijuna kuna za nabavu udžbenika, dok je ove za istu namjenu osigurano 7,5 milijuna kuna. S obzirom na to da je u međuvremenu donesen Zakon po kojemu se udžbenici u osnovnim školama financiraju iz državnog proračuna, županijsko je vodstvo spomenuta sredstva odlučilo usmjeriti prema nabavi radnih bilježnica i ostalih obrazovnih materijala. Sredstva će gradovima i školama biti isplaćena do 15. lipnja.

-Hvalevrijedan potez Zagrebačke županije, koji je omogućio da sva djeca, bez obzira bili oni iz bogatih gradova i općina ili onih siromašnijih, imaju jednake uvjete i dobiju besplatne udžbenike. To je, naravno, pomoglo i svim našim načelnicima i gradonačelnicima koji su se do sada brinuli o tom problemu- pohvalio je ovaj potez načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.

Na prostoru županije trenutno ima 25.364 đaka, što znači da je osigurano 300 kuna po glavi djeteta, dok će ostatak troškova pokriti gradovi i općine. Ovaj potez oduševio je i same djelatnike škola.

-Ovaj sporazum znači jedno financijsko olakšanje. Ovako se na jednom mjestu rješava sve i ostane koja kuna u džepu, a koja se može iskoristiti za poboljšanje uvjeta života koje nam je potrebno. Cjenovnik je napravljen za svaki razredni odjel i učenika te će ovim sredstvima u potpunosti biti pokriveni troškovi- rekao je ravnatelj Osnovne škole Pavao Belas, Andrej Peklić.

Također, u novoj školskoj godini sve osmogodišnje škole na području županije dobit će pametne ploče, za koje je iz proračuna osigurano oko 2.400.000 kuna, a u tijeku je i energetska obnova sedam škola vrijedna 75 milijuna kuna, od kojih je polovica iznosa sufinancirana povučenim sredstvima Europske unije.