U veljači manje požara, ali više štete

Ove godine su u požarima stradale četveri osobe
Zagreb: Požar u Plitvičkoj ulici Slavko Midžor/PIXSELL

U Hrvatskoj je u veljači ove godine zabilježen manji broj požara nego u istom razdoblju lani, no opožarena površina je veća, a uz to prošle je godine uslijed požara smrtno stradala jedna osoba dok ih je ove godine čak četvero, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog središta, u veljači je zabilježeno 709 požara otvorenog prostora i 507 požara raslinja. Ukupno je zabilježeno 1216 požara, od čega 474 na objektima i 33 požara na prometnim sredstvima. U usporedbi s istim razdobljem u prošloj godini, došlo je do smanjenja ukupnog broja požara za oko šest posto, a broj požara na otvorenom prostoru smanjio se za oko pet posto.

Nažalost, došlo je do povećanja ukupne opožarene površine s 3545 na 4038 hektara, što je povećanje za gotovo 14 posto.

– Građani se i dalje najčešće odlučuju na spaljivanje biljnog otpada kao načina zbrinjavanja ostataka što dovodi po požara, ustvrdio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Podsjetio je kako je napuštanje mjesta loženja i spaljivanja kojim je prouzročen požar kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom, a ukoliko zbog požara nastane materijalna šteta ili netko pogine, odgovorni za požar izlažu se prekršajnim i kaznenim prijavama te zatvorskim kaznama.

Građanima je poručio da u slučaju uočavanja požara odmah nazovu vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Hrvatska
Ostalo