Projekt VEPAR

U Varaždinu predstavljen sustav upozorenja na moguće poplave

Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod razvijaju prognostički i hidrološki sustav za sve sljevove hrvatskih rijeka
Rijeka: Održana konferencija o unapređenju mjera protiv poplava Goran Kovačić/PIXSELL

Hrvatske vode kao vodeći te Državni hidrometeorološki zavod kao projektni partner razvit će prognostički i hidrološki sustav za sve sljevove hrvatskih rijeka kako bi se pravodobno upozorilo na moguće poplave, najavljeno je na konferenciji projekta VEPAR u Varaždinu.

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu u Hrvatskim vodama Danijel Bunić objasnio je kako je važno informirati o tome da su u ovim ekstremnim vremenskim uvjetima, izraženim u posljednjem desetljeću, poplave moguće.

– Deset godina je od velike poplave, kada smo imali rušenje nasipa u općini Cestici i kada je oštećeno preko 180 građevina i kada je šteta iznosila preko 32 milijuna kuna. Nasip je nakon poplave saniran, ali za izgradnju novog nasipa trebalo nam je više vremena i tek smo ga prošle godine završili, rekao je Bunić.

Spomenuo je i projekt izmuljivanja jezera Trakošćana te je rekao kako je dinamika radova pojačana, a oni bi, prema posljednjem dodatku ugovora, trebali trajati do 3. svibnja.

Na pitanje je li taj projekt bio “prevelik zalogaj” za izvođača radova, Bunić je odgovorio kako je izvođač prošao na javnom pozivu, a dodao je da proljetna vegetacija neće poremetiti tijek radova.

– Iako 40 posto svih šteta od elementarnih nepogoda u Republici Hrvatskoj uzrokuje suša, posljednjih deset do dvadeset godina ekstremni vremenski događaji uvjetuju i veliku količinu oborina te lokalno velike štete, rekla je glavna ravnateljica Državnoga hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan-Picek.

Istaknula je da smo protekla dva dana bili svjedoci bujičnih poplava na području Istre te velikih šteta od grmljavinske oluje na području Siska.

– Upravo takve pojave daju nama, kao meteorološkoj i hidrološkoj službi, zadatak stalnog unaprjeđenja sustava ranog upozorenja i praćenja takve pojave, objasnila je. Istaknula je kako je uloga sudionika tog projekta razviti prognostički i hidrološki sustav za sve sljevove hrvatskih rijeka kako bi se pravodobno upozorilo na moguće poplave, bilo bujične, bilo poplava od rijeka.

Na trećoj konferenciji projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava – VEPAR, osim direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu u Hrvatskim vodama Danijela Bunića i glavne ravnateljice DHMZ-a Branke Ivančan-Picek, bili su i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović, zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec te mnogi stručnjaci.

Događanja
Regija