Više od obične manifestacije

U subotu započinje 11. VG Fest i Dani mladih

Ove godine poseban je naglasak stavljen na umjetnu inteligenciju i robotiku
press1

U Velikoj Gorici danas je predstavljen program 11. VG Festa i Dana mladih koji se održavaju od 1. do 9. lipnja.

Program donosi obilje aktivnosti i sadržaja za sve uzraste, a ove godine poseban je naglasak stavljen na umjetnu inteligenciju i robotiku koje će grad staviti u središte inovacija i tehnološkog napretka. Također, gost na ovogodišnjem izdanju jedna je od najnaprednijih škola za gaming i izradu videoigara – Tehnička škola Sisak, koja će predstaviti svoje najnovije projekte i demonstracije.

– Izuzetno mi je drago što će se ova mlada manifestacija održati upravo u znaku novih tehnologija, robotike, računalstva, umjetne inteligencije i dronova. Nadam se da će to postati tradicija i zaštitni znak Dana mladih, rekao je na predstavljanju gradonačelnik Krešimir Ačkar i nadodao:

– Manifestacije poput Dana mladih imaju veliku važnost u popularizaciji učenja, znanja, novih tehnologija i svega onoga što sada možemo reći da je sadašnjost. Pozivam sve da nam se pridruže, steknu nova znanja i s nama kreiraju sliku Velike Gorice kao modernog i prekrasnog grada.

Više o programu rekla je direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice Maja Toth.

– Po prvi puta u našem gradu imamo priliku ugostiti robote, uključujući robota psa, koji će se družiti s djecom i posjetiteljima. Sadržaja i ove godine ne manjka, a posebno smo ponosni na inovativni dio koji je usmjeren na radionice i aktivnosti u kombinaciji s robotikom i umjetnom inteligencijom. Program manifestacije, između ostalog, uključuje školu drona, LIDAR 3D skener, STEMI Hexapod, panel o umjetnoj inteligenciji, 3D printanje i crtanje, demonstraciju proizvodnje videoigara u suradnji s Tehničkom školom Sisak, učenje engleskog jezika uz pomoć umjetne inteligencije, uvid u filmsku industriju i proizvodnju filma te školu fotografije, izdvojila je Toth i zaključila:

– Uz sve to njegujemo i tradicionalno stoga se u Veliku Goricu, nakon 11 godina, vraća i sajam cvijeća popraćen buvljakom, gastro druženjem, ali i kreativnim radionicama. S druge strane, VG Fest poseban naglasak stavlja na ekologiju i podizanje svijesti o očuvanju okoliša pa će veliki dio programa biti usmjeren na očuvanje okoliša i promicanje veće odgovornosti prema prirodi.

Za svakoga ponešto

Tijekom prvog vikenda u Parku dr. Franje Tuđmana organizira se škola fotografije za talentirane srednjoškolce i studente. Sajam cvijeća počinje u subotu prijepodne, a njegov povratak podržat će gastro ponuda turopoljskih štrukli by Ivana Belošević, dok Buvljakuše pripremaju buvljak u već poznatom izdanju. U popodnevnim satima održavaju se tradicijske radionice pa će tako posjetitelji naučiti izrađivati privjeske od filca.

Nedjelja je predviđena za FIFA turnir na PlayStationu 5 koji organizira GEEK Club s početkom u 18:30 sati. Svi zainteresirani za igranje FC24 mogu se prijaviti OVDJE.

Drugi vikend započinje manifestacijom “Petek na Gorice” u jutarnjim satima, a u popodnevnim satima otvara se izložba Renata Glogovčana “Velika Gorica – nekad i sad”. U zabavnom dijelu programa nastupa VIS JANE, mladi glazbenik Martin Kutnar te za kraj večeri Dj Aldo Morro.

Tehnička škola Sisak na Tuđmancu će, između ostalog, predstaviti 3D printer te posjetiteljima dati priliku da sudjeluju u izradi videoigara, dok NOTUM Robotics organizira druženje s robotom psom i robotom LIDARA, školu drona i 3D animacije. U suradnji s Ravnateljstvom Civilne zaštite priprema se cjelodnevna priredba “Usvoji znanja da šteta bude manja”, Odjel za zaštitu okoliša organizira niz edukativnih radionica i izložbu “Biljni i životinjski svijet u Turopoljskom zavičaju”, dok je za dobar provod zadužen Edo Maajka, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih hip-hop izvođača na ovim prostorima.

Događanja
Velika Gorica