U Strmcu i Luki predviđena izgradnja novih škola

Na 17. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije jednoglasno je usvojen prijedlog Odluke o prihvaćanju investicija u školstvu. Kako je u svom obrazloženju objasnila pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehnički kulturu Mirela Katalenac, riječ je o sveukupno četrnaest investicija koje su planirane u proračunu Zagrebačke županije za 2020. i projekcijama za 2021. godinu, dok će se dio sredstava osigurati kreditom. Ukupna vrijednost navedenih projekata iznosi 105 500 000 kuna, od kojih 80 milijuna kuna čini zaduženje kod Privredne banke po kamatnoj stopi od 0,79 posto.

– Imamo još oko 20 milijuna investicija koje se ne planiraju financirati kreditom, napomenula je Katalenac.

Sagledano pojedinačno, nove će se škole graditi u Strmcu i Luki, dvorane u osnovnim školama Klinča Sela, Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom i Bedenica, tu je i dogradnja Osnovne škole Vladimir Nazor u Pisarovini, kao i dogradnja i rekonstrukcija Osnovne škole Pušća, zatim zamjena dotrajalih elektroinstalacija u Osnovnoj školi Josipa Badalića, rekonstrukcija tavana i prilagodba prostora protupožarnim uvjetima u Osnovnoj školi Rugvica, adaptacija svlačionica i uređenje spojnog hodnika u Osnovnoj školi Braće Radić, izgradnja parkirališta u Osnovnoj školi Ljubo Babić, sanacija sportskog poda u dvorani Srednje škole Ivan Švear u Ivanić-Gradu, uređenje svlačionica u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica te uređenje spavaonica i sanitarnih čvorova u Učeničkom domu Ivanić-Grad.

– Ono što je važno napomenuti je da su ovdje dvije škole, Osnovna škola u Strmcu, gdje je predviđeno sufinanciranje s jedinicom lokalne samouprave te Osnovna škola Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom, gdje je izgradnja dvorane, također planirana kroz sufinanciranje s jedinicom lokalne samouprave, istaknula je pročelnica.

Investicije u školstvo, komentirao je i župan Stjepan Kožić, poručivši kako će se njima značajno poboljšati kvaliteta škola i dvorana:

– Ove godine smo se odlučili, s obzirom na velike zahtjeve pojedinih gradova i općina, da što veći broj objekata obuhvatimo novom izgradnjom i rekonstrukcijom. No, to nismo sve mogli osigurati iz vlastitih izvora, stoga smo se odlučili da idemo na kreditno zaduženje. Mislim da je to u cjelini dobar potez jer ćemo time osigurati, da kroz ovu, ali i naredne dvije godine, izgradimo, dogradimo ili rekonstruiramo objekte u vrijednosti od 165 milijuna kuna. Kada bismo tome dodali dio sredstava koje ulažu gradovi Sveta Nedelja i Ivanić-Grad, to bi bilo preko 200 milijuna kuna, rekao je župan te izrazio nadu da će ovim ulaganjima zadovoljiti veliki dio postojećih zahtjeva, ali i održati rekord izdvajanja u kapitalnu izgradnju u školstvu.