ZAC se širi na zapad

U Španskom otvoren novi prostor koji pruža usluge osobama s psihosocijalnim poteškoćama

Zapadna podružnica ZAC-a će, uz danas otvoreni prostor, tijekom ove godine dobiti još jedan prostor u Španskom te prostor na Jarunu
240614_ZAC otvorenje (1) Grad Zagreb

Danas su u Španskom na adresi Antuna Šoljana 31 gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet otvorili novi prostor u kojem će Centar za pružanje usluga u zajednici Zagrebački centar za neovisno življenje – ZAC, pružati usluge stručne procjene, savjetovanja i psihosocijalnu podršku odraslim osobama sa psihosocijalnim poteškoćama.

– Briga o mentalnom zdravlju jedan je od prioriteta našeg mandata, a širenjem usluga ZAC-a na zapad grada, gdje sada možemo pružiti usluge osobama sa psihosocijalnim poteškoćama, značajno doprinosimo tom cilju. Ove godine provodimo velika ulaganja u proširenje dostupnosti usluga stručne procjene, savjetovanja i podrške osobama sa psihosocijalnim poteškoćama, čime želimo prije svega poboljšati kvalitetu života našim sugrađanima, ali i utjecati na smanjenje stigme, istaknula je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Zapadna podružnica ZAC-a će, uz danas otvoreni prostor, tijekom ove godine otvoriti još jedan prostor u Španskom također namijenjen uslugama za osobe sa psihosocijalnim poteškoćama te prostor na Jarunu gdje će pružati usluge rane razvojne i psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama u razvoju. Ukupno je za širenje i razvoj novih usluga ZAC-a u proračunu Grada Zagreba za 2024. osigurano preko 1.000.000 eura.

Podsjećamo da je za 2024. proračun Grada Zagreba za osobe s invaliditetom povećan 80 % u odnosu na godinu ranije. Provode se investicije u proširenje usluga, uređenje prostora i nova zapošljavanja u nizu gradskih ustanova koje pružaju usluge djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom poput Malog doma, ZAC-a, Centra za autizam i Suvaga te se također planiraju nove investicije u Silveru, specijalnoj bolnici Goljak i priprema projekt izgradnje novog prostora Centra za autizam.

Istovremeno, u javnom je savjetovanju izmjena Odluke o socijalnoj skrbi kojom se u program novčanih potpora Grada Zagreba uključuje korisnike inkluzivnog dodatka. Tom izmjenom, koja će se naći na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine u lipnju, broj korisnika novčanih potpora, kojih je trenutno 18.239 porast će za oko 10.000, dok će godišnje izdvajanje iz proračuna iznositi oko 13 milijuna eura.

– Svjesni činjenice da osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju trajno imaju povećane troškove života, Grad Zagreb značajno proširuje svoj program novčanih potpora. Niti jedan grad u Hrvatskoj nema ni približno ovako velik program novčanih potpora, a uključivanjem korisnika inkluzivnog dodatka, taj će broj porasti za oko 10.000 novih korisnika, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Događanja
Grad Zagreb