U sklopu revitalizacije Imunološkog zavoda – nova tvornica u Brezju

Vlada je prihvatila Plan provedbe revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda kojim bi se izgradila nova tvornica u industrijskoj zoni u Brezju te osigurala isplativost i održivost proizvodnje imunoloških lijekova u Hrvatskoj

Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada je prihvatila Plan provedbe revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda kojim bi se izgradila nova tvornica u industrijskoj zoni u Brezju te osigurala isplativost i održivost proizvodnje imunoloških lijekova u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je revitalizacija proizvodnje cjepiva i drugih imunoloških lijekova Imunološkog zavoda – što u Hrvatskoj ima stoljetnu
tradiciju – strateški, gospodarski i javno-zdravstveno važna za našu zemlju, posebice u sadašnjem vremenu pandemije koronavirusa.

Istaknuo je da se predloženim okvirom i smjernicama Plana provedbe revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda osigurava samodostatnost visokokvalitetnih cjepiva radi pravovremene imunizacije stanovništva i zaustavljanja širenja epidemije. Također, dodao je, osigurava se samodostatnost lijekova iz ljudske krvne plazme dobrovoljnih davatelja krvi, proizvodnja antitoksina protiv otrova europskih zmija važnih za hrvatsku turističku djelatnost te razvoj biotehnologije i znanstvenih istraživanja na području imunoloških lijekova.

Beroš je rekao i da se u tom smislu “planira rješavanje dualiteta Imunološkog zavoda prijenosom imovine na RH kojim se trgovačko društvo gasi i aktivnosti se nastavljaju kroz javnu ustanovu Imunološki zavod”. Također, planira se izgraditi nova tvornica u industrijskoj zoni u Brezju, u Svetoj Nedjelji, te osigurati isplativost i održivost proizvodnje imunoloških lijekova u RH.

Beroš je istaknuo da za projekt izgradnje nove tvornice postoji mogućnost financiranja putem Europskog fonda za regionalni razvoj, drugih europskih fondova te zainteresiranih strateških partnera s posebnim naglaskom da RH u vlasništvu i dalje ostaju matične serije virusa, morbila rubele i parotitisa velike proizvodne vrijednosti.

-Već prodajom cjepiva brzo bi se vratila uložena sredstva, a održivost planirane proizvodnje ogleda se u velikoj potražnji za imunološkim lijekovima na svjetskom tržištu- zaključio je Beroš.