U sjećanje na Antu Kovačića

„Kovačić Ante, neka te učenici pamte!“, naziv je projekta kojeg su osmislili i provodili profesori i učenici Srednje škole Ban Josip Jelačić.

Profesorice Zdravka Kramarić i Zvonimira Špoljar te učenici 3.a, 3.b i 3.c razreda, osmislili su projekt u čast obilježavanja 160. obljetnice rođenja i 135. obljetnice smrti književnika Ante Kovačića. U projektu su sudjelovali i Osnovna škola Ante Kovačić, Općinska knjižnica Ante Kovačić iz Marije Gorice te Gradska knjižnica Ante Kovačić iz Zaprešića.

Projekt su organizatori predstavili u Vršilnici Novih dvora Jelačićevih, gdje je održana prezentacija, prikazan kratki učenički film o terenskoj nastavi te održani politički govori i sučeljavanje Ante Kovačića i Josipa Jurja Strossmayera. Osim toga, izloženi su plakati i straničici s citatima iz romana „U registraturi“, a učenici u likovima Ante Kovačića, Zgubidana, Mecene, Ivice i Laure, razgovarali su s redateljem Darijem Harjačekom, koji je u GDK „Gavella“ režirao predstavu „U registraturi“.

Za glazbeni dio pobrinuli su se mali Zgubidančići, članovi dječje sekcije KUD-a “Zgubidan” i Ivan Tečić, koji je na harmonici izveo skladbu iz serije U registraturi.