U Sisku otvoren Islamski kulturni centar i nova džamija

Otvorenje je okupilo više od tisuću vjernika i znatiželjnika, a nazočio mu je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
Svečano otvorenje Islamskog kulturnog centra i nove džamije u Sisku Robert Anić/PIXSELL

Hrvatska je primjer za zemlje u svijetu po slobodi i pravima muslimana, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prilikom svečanog otvaranja Islamskog centra u Sisku koji nosi njegovo ime.

Na otvorenju je sudjelovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je rekao kako je u Sisku otvoren “spomenik kulture, modernosti, islamskoj zajednici i modernoj Hrvatskoj”, demokratskoj zemlji otvorenoj za “sve ljude dobre volje, svih vjera i zdravih svjetonazora”.

Turskog i hrvatskog predsjednika pred Islamskim centrom dočekalo je više od tisuću vjernika i znatiželjnika, velik broj onih koji su stigli autobusima iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, posebice Unsko-sanskog kantona. Na ceremoniji je bio prisutan niz hrvatskih ministara i drugih aktera političkog života. Bili su ondje i vjerski i politički predstavnici iz zaljevskih zemalja i drugih europskih država.

Muftija Mešihata Islamske zajednica u Hrvatskoj Aziz Hasanović na ceremoniji je rekao da je otvorenjem Islamskog kulturnog centra grad Sisak dobio unikatni vjerski objekt te se na “svjetskoj kulturnoj i vjerskoj karti potvrđuje kao multikulturalno i religijsko središte u kojem svi građani žive skladno i u zajedništvu”.

– Otvorenjem džamije Islamskog centra poklanjamo našem gradu novu vizuru, arhitektonsko zdanje koje raskošnošću kupole održava vedrinu i pozitivan duh ovog grada, nadodao je glavni sisački imam Alem Crnkić naglasivši kako novi kompleks predstavlja “zajedničko dobro i prijateljsku destinaciju” za sve Siščane.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček u svom je govoru rekla da je džamija simbol pobjede muslimanske zajednice Siska, ali i njegovih građana koji ne gube duh usprkos svim nedaćama – ratu, poplavama, potresima.

Otvorenje Islamskog centra pozdravio je i sisački biskup Vlado Košić pozvavši sve na zajedništvo, prijateljstvo i suradnju uz riječi pape Franje “Svi smo braća – fratelli tutti”.

Hrvatska
Ostalo
Regija