U rujnu novo izdanje UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza

Utrka se održava u sklopu kampanje "Pretvorimo teškoće u mogućnosti" koja za cilj ima osigurati usluge za djecu s teškoćama i njihove obitelji u slabo razvijenim područjima
Zagreb: Najavljena UNICEF-ova Mliječna staza za djecu s teškoćama i njihove roditelje Marin Tironi/PIXSELL

UNICEF je predstavio humanitarnu utrku Mliječna staza, u sklopu kampanje “Pretvorimo teškoće u mogućnosti”, koja za cilj ima osigurati usluge za djecu s teškoćama i njihove obitelji u slabo razvijenim područjima.

Utrka će biti virtualna, nacionalna i inkluzivna, gdje će tijekom deset dana u rujnu (3. – 12.) djeca, obitelji, trkači, udruge koje okupljaju djecu s poteškoćama, klubovi i svi ostali skupljati simbolične “kilometre mogućnosti” hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima. Prijave za utrku mogu se obaviti na sljedećoj poveznici.

– Roditelji djece s teškoćama govore da njihova djeca ne trebaju sažaljenje, već razumijevanje i podršku. Kao UNICEF želimo se fokusirati na ono što djeca mogu, umjesto na ono što ne mogu, na njihove snage i beskrajne mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal, naglasila je predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Regina Castillo.

UNICEF će donirana sredstva uložiti u edukaciju stručnog osoblja za pružanje usluga dnevnog boravka, psihosocijalne podrške, podrške roditeljstvu i drugih usluga te potrebnu opremu za to, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike će pomoći kroz osiguravanje zapošljavanja i premještanje stručnjaka, prostore za pružanje usluga te ostala tehnička i financijska sredstva.

Ministar Josip Aladrović pritom je najavio da će kroz strateške akte i akcijski plan razvoja sustava socijalne skrbi definirati usluge koje će se pružati u budućnosti i povećati broj djece s teškoćama unutar sustava, koja će imati pravo na usluge rane intervencije, psihosocijalne terapije, dnevnog boravka i sve ostale potrebne socijalne usluge. Kako je izvijestio, postavili su si i kratkoročne ciljeve do kraja godine.

– Definitivno želimo ujednačiti, odnosno omogućiti sve socijalne usluge, ne samo one koje su orijentirane prema djeci, tako da, bez obzira gdje se netko nalazi, dostupnost usluga bude jednaka.

Hrvatska
Ostalo