U ponedjeljak počinju prijave za potporu za očuvanje radnih mjesta u sportu

Iznos potpore po radniku je do 3.250 kuna za ožujak te do 4.000 kuna za travanj i svibanj, a u proračunu Središnjeg državnog ureda za šport za tu svrhu prenamjenom je osigurano 40 milijuna kuna

Josip Regović/PIXSELL

Nakon što je jučer u Hrvatskom saboru po hitnom postupku usvojen Zakon o dopunama Zakona o sportu, Zakon je danas stupio na snagu te je državni tajnik Tomislav Družak donio Odluku o potpori za očuvanje radnih mjesta u sustavu športa pogođenim koronavirusom. Prijave za potporu očuvanja radnih mjesta putem aplikacije koja će biti objavljena na web stranici Središnjeg državnog ureda za šport počet će od ponedjeljka, 20. travnja, u 10 sati.

Odlukom je utvrđeno kako potpore mogu zatražiti pravne osobe iz sustava športa i to športski klub – udruga za natjecanje ili športsko dioničko društvo kao poslodavac uz uvjet da je član nacionalnog športskog saveza koji sudjeluje u redovnom sustavu natjecanja, zatim športskom savezu športskoj zajednici kao poslodavcima. Navedeni prijavitelji mogu zatražiti potporu za radnike koji su zaposleni kao trener, voditelj, instruktor, fizioterapeut ili ostalo administrativno i tehničko osoblje.

Kako bi dobio pravo na potporu poslodavac ne smije koristiti niti jednu drugu potporu ili mjeru za očuvanje radnih mjesta za radnike za koje traži potporu, zatim s radnikom za kojeg traži potporu poslodavac mora imati sklopljen ugovor o radnom odnosu najkasnije s danom 19. ožujka. Nadalje, trošak plaće radnika za kojeg se traži potpora ne smije biti financiran ili sufinanciran kroz redovnu realizaciju javnih potreba u športu ili drugih javnih izvora, a radnik za kojeg se traži potpora mora biti zaposlen na neodređeno ili određeno radno vrijeme i prijavljen na puno ili nepuno radno vrijeme. Uz navedeno, poslodavac mora biti solventan u trenutku prijave na mjeru potpore, a potporu može zatražiti za najviše 10 radnika.

Odlukom je definirano kako poslodavac može podnijeti zahtjev i za radnika s kojim je raskinuo ugovor o radnom odnosu nakon 20. ožujka, ali je do podnošenja zahtjeva ponovno zaposlen temeljem ugovora kojim se regulira radni odnos i prijavljen u sustav Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Iznos potpore po radniku je do 3.250 kuna za ožujak te do 4.000 kuna za travanj i svibanj, a u proračunu Središnjeg državnog ureda za šport za tu svrhu prenamjenom je osigurano 40 milijuna kuna.