U nekim ordinacijama i do 50 posto pacijenata odbija AstraZenecu

Neki od njih liječnicima upućuju prijetnje, upozorava predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić
cijepljenje cjepivo Jurica Galoić/PIXSELL

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić izjavila je da se 30 do 50 posto pacijenata u nekim ordinacijama odbija cijepiti AstraZenecom te da neki od njih liječnicima upućuju prijetnje.

– Tko ne radi taj posao ne zna kako je to. Pacijenti stalno zovu i pitaju kad će biti pozvani i s čime će biti cijepljeni. Naše sestre i mi moramo stalno telefonirati, što potpuno blokira redovan posao, kazala je Ban Toskić u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvoga”.

Dodala je kako se pacijenti žale da ne mogu dobiti svoje liječnike i medicinske sestre, pa im čak upućuju i prijetnje.

– Smatram da je prijetnja ukoliko mi pacijent napiše mail ili kaže da će protiv mene poduzeti mjere ukoliko on ili njegovi roditelji ne budu cijepljeni s cjepivom koje žele, upozorila je Ban Toskić.

Loša distribucija cjepiva

Požalila se na lošu distribuciju cjepiva, ističući kako su liječnici tek sinoć dobili informaciju da će im danas stići doze za narednih tjedan dana, iako cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine traje dulje od mjesec dana.

Smatra da je do problema došlo jer se svim ordinacijama dijelila ista količina doza, iako je bilo predviđeno da ordinacije koje imaju veći udio starijih stanovnika dobiju 20 doza AstraZenece više nego manje ordinacije.

Upozorila je da treba početi cijepljenje s drugom dozom pacijenata koje su procijepljeni, ali da tempom kojim cjepivo dolazi neće biti dovoljno za prvu dozu preostalih pacijenata.

– Naš posao se dvostruko komplicira. Došao je krajnji čas da se cijepljenje organizira na velikim punktovima, da se angažiraju dodatni kadrovi, da digitalna platforma profunkcionira jer mi više ne možemo, poručila je Ban Toskić.

Hrvatska
Ostalo