Od Kaptola do Kaptola

U nedjelju supermaraton Zagreb-Čazma

Supermaraton više nije samo atletska utrka, već je to postala prepoznatljiva turistička, zabavna i kulturna manifestacija koju posjeti više od 1000 posjetitelja
DSC_8526

Na inicijativu zaljubljenika u atletiku, Borisa Kožara iz Varaždina, 1976. uz 750-tu obljetnicu Čazme, održan je prvi supermaraton Zagreb-Čazma. Na put dug 58 kilometara (start je bio na maksimirskom stadionu) krenulo je troje trkača. S godina je supermaraton izrastao u sportsku manifestaciju koja okuplja sve veći broj sudionika, a koju podržava i krovna hrvatska sportska organizacija – HOO.

Današnja ruta dužine je 61 kilometar i 350 metara te je to supermaraton Zagreb-Čazma najduža cestovna utrka u Hrvatskoj i utrka s najdužom tradicijom. Na simboličan način supermaratonci iz godine u godinu spajaju dva stara grada – Zagreb i Čazmu, odnosno dva Kaptola i dvije županije, istaknuto je za današnje konferencije u Zagrebačkoj županiji gdje su program ovogodišnjeg supermaratona predstavili zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

-Utrka se najvećim dijelom proteže kroz našu Zagrebačku županiju, dok je cilj u Čazmi, odnosno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Mi kao županija dugi niz godina pokrovitelj smo ove sportske manifestacije, koja se održava od 1976. godine- istaknuo je zamjenik župana Ervin Kolarec.

Start utrke je u nedjelju, 26. ožujka u 8 sati na Trgu bana Josipa Jelačića nakon čega trkači nastavljaju Cesarčevom-Vlaškom, Maksimirskom, Avenijom Dubrava-Sesvetama-Dugim Selom-Božjakovinom-Lupoglavom-Kloštar Ivanićem-Šumećanima-Dapcima-Bosiljevim te završava u Čazmi. Inače, ovaj je supermaraton jedna od najzahtjevnijih atletskih utrka u Hrvatskoj te maratoncima predstavlja životni izazov.

Isto tako, supermaraton više nije samo atletska utrka, već je to postala prepoznatljiva turistička, zabavna i kulturna manifestacija koju posjeti više od 1000 posjetitelja.

-Ono što želim istaći je da smo mi pripremili niz različitih događanja kako gastronomskih tako i sportskih te turističkih. Supermaraton je sportski brend Čazme, koji je i veliki turistički potencijal za našu sredinu, jer tih dana dođu nam brojni putnici namjernici, koji znaju da tu ima mnoštvo događanja. Tako će biti i sada jer pripremljeno je puno sadržaja za mlade, a svoj obol daje i Turistička zajednica koja priprema glazbeni program, kotlijadu i sve ono što ide uz to. Vjerujem kako ćemo i ovoga puta biti dobri domaćini svima koji dođu u naš grad- kazao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Za ovogodišnju utrku prijavljena su 103 trkača iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske te Austrije.

A što se sve događa u Čazmi ovog vikenda pogledajte ovdje.

Čazma
Regija
Sport
Zagrebačka županija