U nedjelju obilježavanje Ljetnog sv. Martina

Uz obilježavanja postavljanja prve hrvatske martinske stope, u nedjelju 3. srpnja, prisjetit ćemo se templarske prošlosti kraja (igrati srednjovjekovne dječje igre, kušati templarske kolačiće...), kao i vinogradarske tradicije (posjet Gradskoj kleti i vinogradu i 28. izložba vina, podjela martinskog vinskog gulaša za sve i slikarska radionica Boje i vino), a nastojat ćemo i širiti karitativni duh kroz radionicu Plašt svetog Martina u kojoj će djeca oslikavati platnene ruksake i torbe, a prikupljeni prihod uplatiti se potrebitima

Bliži se 3. srpanj i 15. obljetnica postavljanja stope sv. Martina na staru crkvu.

-Dođite i uživajte u brojnim aktivnostima Ljetnog sv. Martina. Za djecu – srednjovjekovne igre, drveni konjići, mačevi i viteški turniri, priče o Zmaju i vrtnja na starinskom vrtuljku.
Za odrasle – kušanje vina, razgled Gradskog vinograda, likovna radionica “Boje i vino”. Pridružite nam se i na humanitarnoj radionici “Plašt svetog Martina” i sami oslikajte svoj ruksak ili torbu. Kušajte martinski gulaš i templarske kekse. Pljeskom nagradite vlasnike najljepših okućnica i najboljih vina! Vozite se kočijom, razgledajte ponudu lokalnih OPG-ova, zaigrajte badminton, napravite piknik pred šarenim šatorom. Večer dočekajte uz nastup KUD-a Preporod, Glazbene škole i Kraljeve ulice. Vidimo se, zar ne? Dobrodošli na Martin breg!- poziva Turistička zajednica Grada Dugog Sela.

Postavljanjem stope na staru crkvu sv. Martina na Martin bregu 4. srpnja 2007. Dugo je Selo, a time i Hrvatska, postalo dijelom europske kulturne rute svetog Martina. Martinski projekt je širokih europskih razmjera, ne samo po svojoj prirodi već i službeno.

Naime, Vijeće Europe i Europski institut kulturnih itinerera (Luxembourg) ocijenili su 2005. kulturni itinerer „Sveti Martin Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost” – velikim europskim kulturnim itinererom. Opći dugoročni ciljevi projekta su promišljanje, promicanje i revalorizacija martinske materijalne (crkve, kapele) i nematerijalne baštine (običaji, pjesme i sl.).