U Mariji Bistrici održano tradicionalno hodočašće hrvatskih vatrogasaca

Više od 1.500 hrvatskih vatrogasaca u nedjelju je sudjelovalo na tradicionalnom 23. hodočašću vatrogasaca u Hrvatskom nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke

Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Više od 1.500 hrvatskih vatrogasaca u nedjelju je sudjelovalo na tradicionalnom 23. hodočašću vatrogasaca u Hrvatskom nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke.

Organizator hodočašća je Hrvatska vatrogasna zajednica a njezin predsjednik Predsjedništva Ante Sanader naglasio je vatrogasci moraju biti spremni za intervencije svih 365 dana u godini.

-Hrvatska ima 150.000 vatrogasaca, od toga je 60.000 operativnih vatrogasaca i mi smo danas njihovi reprezentativci- rekao je Sanader.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković najavio je kako će 13. lipnja biti otvoreno Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama.

-Hrvatsko je vatrogastvo i do sada puno puta pokazalo spremnost pomoći svom stanovništvu i svojim ljudima i uvijek će to tako biti- kazao je Tucaković najavivši da će i ove godine u području priobalja zaposliti oko tisuću vatrogasaca.

Zahvaljujući Vladi, županima, gradonačelnicima i načelnicima u zadnje dvije godine u sustav vatrogastva ušlo je preko 400 novih vozila i velik broj opreme, istaknuo je.

Hodočašću je prisustvovao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je naglasio kako su vatrogasci snaga koju župani i gradonačelnici koriste u svakoj vrsti elementarne nepogode.

-Bio to potres, bila to poplava, tuča, bilo kakvo nevrijeme, vatrogasci su ona prva snaga koja izlazi na teren i ona prva snaga u koju se mi možemo pouzdati- rekao je Kolar.

Supokrovitelj hodočašća je Varaždinska županija, a župan Anđelko Stričak istaknuo je kako izazova danas ne nedostaje.

-Mi u Varaždinskoj županiji u srijedu smo bili svjedoci koliko nevrijeme može biti gadno, koliko štete može prouzročiti, a nažalost toga će biti sve više- poručio je Stričak zahvalivši vatrogascima što su uvijek i svugdje prvi.