U Lupoglavu blagoslovljen kip Majke Božje Letničke

Na ovo slavlje došli su ne samo župljani nego i Letničani nastanjeni na području Zagreba, Dugog Sela, Ivanić Grada i Bjelovara
IMG-9625

Na svečanoj svetoj misi u nedjelju 2. listopada lupoglavska župna crkva bl. Augustina Kažotića bila je premalena da primi sve vjernike koji su htjeli prisustvovati slavlju. Naime, toga dana upriličen je blagoslov kipa Majke Božje Letničke koji su nabavili župljani Lupoglava rodom iz Letnice, a na ovo slavlje došli su ne samo župljani nego i Letničani nastanjeni na području Zagreba, Dugog Sela, Ivanić Grada i Bjelovara.

Svečanu svetu misu i obred blagoslova kipa predvodio je lupoglavski župnik don Filip Pavlović, tom je prigodom istaknuo u propovijedi sličnost letničkog naroda s prispodobom o gorušičinu zrnu i stablom zasađenim u more.

-Slično kao zrno gorušice, mjesto odakle potječe ovaj lik Majke Božje koji vam je toliko drag, maleno je mjesto. Tamo su kroz stoljeća moleći zagovor Gospe Letničke, Hrvati sačuvali svoj vjerski, nacionalni i kulturni identitet. U novije vrijeme sudbina te župe je slična sudbini stabla opisanog u evanđelju koje je iščupano s korijenom i presađeno u more, tako su i Letičani rasađeni po cijelome svijetu, a mnogi su poput vas u dugoselskom kraju došli u matičnu zemlju. Život s odlaskom iz Letnice nije stao jer ste u srcu ponijeli ono najvrjednije što imate vjeru u Boga i ljubav prema Nebeskoj Majci.

I ova župa je s vašim dolaskom te dolaskom doseljenika iz Bosne i Hercegovine osjetila novi život i nanovo je rođena. Svojim brojnim obiteljima svjedočite vrijednost života, a radom svojih ruku pomažete Crkvu i bližnje. Neka ovaj kip Gospe Letničke u našoj župnoj crkvi bude i vama poruka neba da Majka svoje djece nikad ne zaboravlja, da vam je Blago Srce Majčino i danas utjeha i nada i puno dobrote i ljubavi za vas. Neka nam svima po zagovoru naše Nebeske Majke dođe mir jer je Njezina pobjeda ufanje naše.

Na samom kraju svete mise župnik je pozvao župljane rodom iz Letnice da naprave zajedničku fotografiju, a sve goste i župljane u dvorište župnog dvora na zajedničko druženje.

Brckovljani
Događanja
Hrvatska
Općina
Zagrebačka županija