U Kumrovcu obilježena 42. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Kao i ranijih godina, zvukom sirene u 15,05 sati te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u Kumrovcu je obilježena 42. godišnjica smrti Josipa Broza Tita
Kumrovec: Održana proslava Dana mladosti Borna Filic/PIXSELL

Uz spomenik ispred Titove rodne kuće vijence je položilo i svijeće zapalilo 20-ak delegacija, među njima i one iz Općine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te predsjednik zagrebačke Gradske organizacije SDP-a Viktor Gotovac i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Predsjednik SABA Franjo Habulin naglasio je da su ime Josipa Broza Tita i antifašizam nedjeljivi.

-Tito je ostavio slobodnu državu, konačno i slobodnu Hrvatsku koja je bila poslije rata u sastavu jugoslavenske federacije, danas samostalnu europsku državu. Ostavio je jednakost, ravnopravnost, socijalnu pravdu, mirotvorstvo- rekao je Habulin.

Gotovac je istaknuo da je prošlo vrijeme da bi SDP bježao od prošlosti koja je, kazao je, silno važna za budućnost.

-Došli smo ovdje jer je ovo ideja na kojoj je nastala socijaldemokracija u Republici Hrvatskoj. Došli smo reći tko smo, što smo i što je pravo domoljublje- rekao je Gotovac dodavši da su se svi oni koji su se tada kao partizani s antifašističkom idejom borili za pobjedu, borili i izborili za Hrvatsku te da je ta pobjeda podcrtana u Domovinskom ratu.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da 99 posto ljudi bivše države zna gdje je bilo prije 42 godine 4. svibnja u 15,05.

-To je jednostavno bilo u tom trenutku i normalno jer je otišao svjetski velikan, vođa antifašističkog i partizanskog pokreta u Drugom svjetskom ratu, čovjek koji ’48 rekao Staljinu ‘ne’, čovjek koji je s Nehruom i Naserom osnovao Nesvrstane- kazao je Kolar.

Načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt poručio je onima koje frustrira uspomena na Tita da ostanu podalje od Kumrovca.

-Bile su javne prijetnje preko medija da će Titova kuća biti minirana, da će nestati s lica Zemlje. Policija je poduzela sve korake koji su joj bili u tom trenutku u mogućnosti- rekao je Šplajt i dodao da se kuća danonoćno pojačano čuva.

Hrvatska
Ostalo
Regija