ZAGORSKI ŠTRUKLI

U jednostavnosti je tajna: Kad Milica razvlači tijesto, znaš da buju štruklji kak’ se šika

Štrukli se rade od tanko razvučenog tijesta koje se puni svježim sirom, jajima i vrhnjem, a zatim se savijaju i kuhaju u vodi
Zagreb: Novootvoreni lokal Štrukli TO GO Robert Anic/PIXSELL

Zagorski štrukli jedno su od najpoznatijih jela hrvatske kuhinje. Posebno su ponosni na njih u Hrvatskom Zagorju, gdje imaju status kulinarske svetinje. Riječ je o jelu koje se već stoljećima priprema u domaćinstvima sjeverozapadne Hrvatske, a recepti se prenose s koljena na koljeno.

Štrukli se rade od tanko razvučenog tijesta koje se puni svježim sirom, jajima i vrhnjem, a zatim se savijaju i kuhaju u vodi. Nakon kuhanja mogu se poslužiti odmah, poliveni rastopljenim maslacem i vrhnjem. Mogu se i zapeći u pećnici, što im daje posebno zlatnu, hrskavu koricu.

Postoji i varijanta štrukli koji se kuhaju na pari ili prže na tavi, ali najpoznatiji su ipak oni pečeni – tzv. zapečeni štrukli.

Ono što zagorske štrukle čini posebnima je jednostavnost sastojaka, ali i vještina izrade. Dobra domaćica zna razviti tijesto toliko tanko da se kroz njega može čitati novine. Punjenje mora biti bogato, ali uravnoteženo – da sir ne dominira, nego da se svi okusi skladno stapaju.

Zato smo odlučili podijeliti recept za zagorske štrukle u video verziji s opisom videa u kojem stoji: – Već 40 let Milica radi štruklje. Kad ona razvlači tijesto – znaš da buju štruklji kak se šika.

Milicin recept pogledajte ovdje.

Više od običnog jela

Zagorski štrukli su više od običnog jela – oni su simbol domaće kuhinje, topline i zajedništva. Godine 2007. uvršteni su u Registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Republike Hrvatske, a 2020. godine i na listu nematerijalne kulturne baštine.

Bilo da ih jedete kao predjelo, glavno jelo ili desert – jer ima i slatkih varijanti s grožđicama ili voćem – zagorski štrukli uvijek su prava poslastica i dokaz da u jednostavnosti leži savršenstvo.

 

 

Gastro
Središnja Hrvatska