Zemlja od oblaka postaje stvarnost

U Jakovlju dovršena konstrukcijska obnova Dvorca Oršić

Planira se i cjelovita obnova dvorca te izgradnja u požaru stradalog sjevernog krila
Zagreb: Predstavljanje završetka konstruktivne obnove Dvorca umjetnika Oršić Robert Anić/PIXSELL

Završetak konstrukcijske obnove Dvorca umjetnika Oršić svečano je obilježen u Jakovlju, a time je obilježen i završetak te faze obnove za 290 projekata za koje je Ministarstvo kulture i medija na području zahvaćenom potresima angažiralo 440 milijuna eura Fonda solidarnosti EU.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo učinjenim i kazala da je uspješno i odgovorno iznijeta vizija budućnosti koju je aktualnoj generaciji otvorila velika nevolja s potresima.

– Danas svjedočimo kolika je vrijednost baštine za lokalnu zajednicu i društvo u cjelini i koliko je važno da ovakve prostore stavljamo u službu javnosti i dajemo im nove namjene i novim korisnicima, preteći viziju utemeljitelja iz 70 ih godina, istaknula je ministrica. Izrazila je nadu da će i cjelovita obnova dvorca, kao i drugih projekata, za koje Ministarstvo osigurava sredstva, biti uspješna te da će za dvije do tri godine biti prilika za novu svečanost u Jakovlju.

Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak čestitao je svima koji su pridonijeli obnovi i kazao da se sada može reći da budući koraci mogu od toga mjesta stvoriti reprezentativnu točku unutar europske kulture te da će za dvadesetak godina nove generacije pronaći novi način za razvoj umjetnosti.

Voditelj Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje Alen Novoselec izrazio je zadovoljstvo da projekt koji su emotivno nazvali “Zemlja od oblaka” polako postaje stvarnost i kazao da je to veliki trenutak u njegovoj povijesti koja seže do 1973. godine. Pokrenuo ju je akademski kipar Ratko Petrić, s Jadrankom Fatur i drugim umjetnicima koji su ondje boravili te su u dvorcu i njegovu dvorištu ostavili 64 skulpture. Novoselec je zahvalio, uz ostalo, i bivšem ministru kulture Berislavu Šipušu koji je odobrio sredstva za projekt “Dvorac umjetnika i park skulpture Jakovlje”.

– Kao voditelj projekta iznosim najdublje nade da ćemo se ovdje naći za dvije-tri godine, ispred cjelovito obnovljenog dvorca umjetnika, kazao je Novoselec.

Projekt obuhvaća prostore gdje će umjetnici stvarati, galerije, prezentacijski multimedijski postav, dvorane, rezidencijalne prostore i drugo, te je zamišljen kao čvorište umjetnosti, mjesto susreta kultura, umjetničkog izričaja i običaja, istaknuto je. U Dvorcu umjetnika Oršić – Jakovlje od 1973. godine svoje ateljee imaju najznačajniji umjetnici hrvatske moderne i suvremene scene. Početkom 2023. godine počela je njegova obnova te je u prvoj fazi konstrukcijske obnove utrošeno oko 2,6 milijuna eura, kojom su ojačani temelji, zidovi i krila dvorca. U idućem trogodišnjem razdoblju, korištenjem sredstava EU te NPOO-a, planira se cjelovita obnova dvorca te izgradnja u požaru stradalog sjevernog krila, rečeno je.

Događanja
Jakovlje