U Hrvatskom saboru održana minuta šutnje za žene žrtve nasilja

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama zastupnice su na govornicu položile buket od 12 bijelih ruža za 12 ubijenih žena u ovoj godini

Patrik Macek/PIXSELL

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Hrvatski sabor je na početku sjednice minutom šutnje odao počast Gordani Oraškić, Hajri Prohić, Ljiljani Hvalec i svim drugim ženama žrtvama nasilja.

Prisjetivši se 22. rujna 1999. godine, kada su na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri, a ranjena jedna žena, predsjednik Sabora Gordan Jandroković naglasio da nema opravdanja za bilo kakvo nasilje.

– Tolerancija prema svim oblicima nasilja nad ženama može i mora uvijek biti – samo nulta, kazao je.

Takvo nasilje nije samo stvar pojedinca i članova obitelji, već društveni problem koji zahtijeva trajni rad na poboljšanju raspoloživih mehanizama za reakciju, dodao je .

Jandroković je istaknuo da je od proglašenja Nacionalnog dana donesen zakonodavni okvir koji društvo i institucije potiče na intenzivno bavljenje ovim problemom te na međusobnu suradnju i aktivnost.

– Kada govorimo o provedbi zakonskog okvira za postupanje i protokola u slučaju nasilja, opet su ključni ljudi –  stručnjaci za prepoznavanje, prevenciju i postupanje u slučajevima nasilja, rekao je.

Istovremeno, dodao je, na svima nama je dio odgovornosti da se potrudimo osmisliti još učinkovitije mehanizme i nastavimo ukazivati na ozbiljnost situacije.

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama zastupnice su na govornicu položile buket od 12 bijelih ruža za 12 ubijenih žena u ovoj godini.