Nakon Mostara, Gornji Vukšinac dobiva životnu zajednicu

U Dubravi se kraju privodi EU projekt “Naš plavi svijet – Osnivanje treće životne zajednice osoba iz spektra autizma”

U Gornjem Vukšincu do kraja godine završit će radovi na izgradnji objekta u kojem će smještaj pronaći osam osoba iz spektra autizma
DSC_5354

Nakon Mostara Dubrava će dobiti još jednu životnu zajednicu za osobe iz spektra autizma. Naime, u Gornjem Vukšincu na mjestu gdje se nekad nalazila zgrada područne škole uskoro će biti izgrađen funkcionalni objekt u kojem će smještaj pronaći osam osoba iz spektra autizma.

Provedba projekta izgradnje objekta za stanovanje dio je EU projekta “Naš plavi svijet – Osnivanje treće životne zajednice osoba iz spektra autizma”, za koji su osigurana bespovratna EU sredstva u iznosu većem od 8,2 milijuna eura, čija je provedba započela 2020. godine.

-Prvo smo započeli s projektom obnove stare škole u Gornjem Vukšincu koju nam je donirala Zagrebačka županija i u sklopu toga je trebao biti i senzorički park Dubrava. Trenutno se od tog parka odustalo, ali to ne znači da se u skorije vrijeme taj dio projekta neće vratiti u plan-rekla je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Dubrava Dora Adžić, napomenuvši kako su građevinski radovi uvelike poskupjeli što je utjecalo i na samu provedbu projekta.

Udruga za autizam Zagreb osnovana je 1997. godine, a tri godine kasnije pokrenute su dvije životne zajednice – u Novom Jelkovcu i Mostarima, a tijekom 2024. korisnici će useliti i u treću životnu zajednicu.

-Naša ideja je bila ne samo adaptirati kuću, nego na temeljima te škole napraviti potpuno novu kuću koja će biti prva arhitektonski planirana za osobe s poremećajem sa spektra autizma. Kuća će imati posebnu zvučnu izolaciju kako se ne bi stvarao dodatan stres korisnicima koji su izuzetno osjetljivi na zvukove. Ono što je ideja za ovu kuću je da bude dom za osam novih korisnika, a uz to i radna mjesta za 8 novih lokalnih ljudi koji će pomagati korisnicima. Pomoćni objekt iza škole pretvorit će se u radionicu za dnevni program, gdje će biti socijalna usluga dnevnog ili poludnevnog boravka za ljude iz okolice-kazao je predsjednik Udruge Igor Ružić, koji vjeruje kako će se jednog dana realizirati i senzorički park u Dubravi.

-Drugi dio projekta, odnosno senzorički park, ne može se ostvariti zbog promjena cijena radova i materijala. Na polovici tog parka trebale su biti sprave za osnovnoškolsku i vrtićku djecu s područja Dubrave, a druga polovica je trebala biti prilagođena za osobe s autizmom kako bi djeca bez dijagnoze što ranije došla u kontakt s tim osobama. U dogovoru s načelnikom Okrošom u planu je da se ovaj projekt provede čim za to budu otvorene mogućnosti- naglasio je Ružić.

Događanja
Dubrava