Umjesto gužve u restoranima

Tri ukusna recepta za savršenu romantičnu večeru

Ove godine pokažite svoje kulinarske vještine i pripremite nešto posebno
man-2557408_1280

Umjesto gužve u restoranima i preplaćenih menija, iznenadite voljenu osobu za Valentinovo romantičnom večerom kod kuće. Ove godine, pokažite svoje kulinarske vještine i pripremite nešto posebno. Donosimo tri recepta koja su ukusna, relativno jednostavna za pripremu i zasigurno će impresionirati vašu bolju polovicu.

Filet mignon s umakom od crnog vina

Ovaj klasik je uvijek dobar izbor. Mekani filet mignon i bogati umak od crnog vina stvaraju elegantnu i profinjenu kombinaciju. Poslužite ga uz pečeni krumpir, pire krumpir ili šparoge. Ključno je odabrati kvalitetno meso i dobro crno vino, prenosi N1.

Sastojci: 2 fileta mignona (oko 150-200 g po komadu), sol i svježe mljeveni crni papar, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlica maslaca, 1/2 šalice crnog vina, 1/2 šalice goveđeg temeljca, 1 češanj sitno nasjeckanog češnjaka, 1 sitno nasjeckana mala ljutika, 1 žličica svježeg timijana (ili 1/2 žličice sušenog)

Priprema: Filete mignone prvo posolite i popaprite s obje strane, pripremajući ih za pečenje. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na jakoj vatri. Pecite filete 3-4 minute sa svake strane kako biste postigli srednju pečenost (medium-rare), ali prilagodite vrijeme pečenja ovisno o željenom stupnju pečenosti. Nakon što su fileti pečeni, izvadite ih iz tave i ostavite ih da odstoje na toplom mjestu. Smanjite vatru na srednje jaku i dodajte maslac u istu tavu. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i ljutiku, te pirjajte 1-2 minute dok ne omekšaju.

Ulijte crno vino i pustite da kuha 1-2 minute, stružući dno tave kako biste pokupili sve zapečene komadiće. Zatim dodajte goveđi temeljac i timijan, te pustite da umak lagano krčka dok se ne reducira na polovicu, otprilike 5-7 minuta. Na kraju, vratite pečene filete u tavu s umakom samo da se zagriju. Poslužite filete prelivene bogatim umakom i uživajte u punom okusu.

Škampi s češnjakom i limunom

Ako želite nešto laganije, škampi s češnjakom i limunom su savršen izbor. Brzo se pripremaju, a kombinacija češnjaka, limuna i svježih škampa je osvježavajuća i ukusna. Poslužite ih uz tjesteninu, rižu ili čak hrskavi baguette.

Sastojci: 500 g očišćenih škampa, 4 žlice maslinovog ulja, 4 sitno nasjeckana češnja češnjaka, sok od 1/2 limuna, 1/4 šalice bijelog vina, sol i svježe mljeveni crni papar, sitno nasjeckan svježi peršin (za posipanje)

Priprema: Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte ga oko 30 sekundi, dok ne zamiriše, pazeći da ne zagori. Zatim dodajte škampe i pirjajte ih 3-5 minuta, dok ne postanu ružičaste i neprozirne.

Ulijte bijelo vino i pustite da kuha 1 minutu, kako bi alkohol ispario i okus se intenzivirao. Dodajte limunov sok, sol i papar, pa sve dobro promiješajte. Na kraju, pospite svježim peršinom za dodatni okus i boju.

“Marry Me” (Oženi me) piletina

Iako pomalo predvidljivo ime, ‘Marry Me’ piletina je jelo koje zaista osvaja. Piletina se pirja u kremastom umaku od sušenih rajčica, češnjaka i parmezana. Poslužite je uz tjesteninu, rižu ili pečeno povrće. Recept je jednostavan, a rezultat je izuzetno ukusan.

Sastojci: 4 filea pileta, sol i svježe mljeveni crni papar, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlica maslaca, 3 sitno nasjeckana češnja češnjaka, 1/2 šalice pilećeg temeljca, 1/2 šalice vrhnja za kuhanje, 1/2 šalice naribanog parmezana, 1/2 šalice sušenih rajčica (u ulju, ocijeđenih i nasjeckanih), 1 žličica sušenog bosiljka, 1/2 žličice sušenog origana

Priprema: Pileće filete posolite i popaprite s obje strane. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Pecite piletinu 3-4 minute sa svake strane, dok ne porumeni i postane sočna. Kada je gotova, izvadite je iz tave i ostavite sa strane. Smanjite vatru i dodajte maslac u tavu. Nakon što se maslac otopi, dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte ga dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Ulijte pileći temeljac i vrhnje za kuhanje, dobro promiješajte da se sastojci povežu.

Dodajte parmezan, sušene rajčice, svježi bosiljak i origano. Promiješajte sve sastojke i pustite da umak lagano krčka, otprilike 5 minuta, dok se malo ne zgusne. Vratite piletinu u tavu s umakom i kuhajte još 2-3 minute, dok se piletina potpuno ne skuha i upije okuse.

Gastro
Hrvatska