TREŠNJOMANIJA

Trešnja na vrhu svega: Sočna tekstura clafoutisa natjerat će vas da napravite još

U nastavku donosimo jedan od recepata koji slave trešnje u punom sjaju
trešnje (1) clafoutis Foto: Unsplash/Screenshot

Vrlo je malo onih koji trešnje ne vole, a jako puno onih koji ih obožavaju. Kako god, što se tiče ovog sezonskog blaga, u njihovoj sočnosti i slatkoći možemo uživati još vrlo kratko. Zato treba iskoristiti dok traju. Iako im je cijena visoka, osobito na samom početku sezone, okus trešanja toliko je neodoljiv da se neki deserti od ovog voća jednostavno moraju napraviti. Bilo da se radi o sočnoj štrudli, crumbleu s trešnjama, mirisnom mehlspajzu ili pak, clafoutisu.

U nastavku donosimo jedan od recepata koji slave trešnje u punom sjaju.

foto: Unsplash/Ilustracija

Clafoutis s trešnjama

Clafoutis (izgovara se kla-fu-ti) je tradicionalni francuski desert iz regije Limousin, poznat po svojoj sočnoj teksturi koja je nešto između palačinke i pudinga. Originalno se priprema s cijelim trešnjama (često i s košticama, radi intenzivnijeg okusa), ali slobodno ih možete izvaditi za lakše uživanje.

Sastojci:
500 g svježih trešanja (po želji očišćenih od koštica)
3 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
prstohvat soli
60 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
50 ml vrhnja za kuhanje (ili dodatnog mlijeka)
1 žlica otopljenog maslaca (plus malo za premazivanje)
šećer u prahu za posipanje

Foto: Screenshot/YouTube

Priprema

Zagrij pećnicu na 180 °C. Namaži okrugli kalup za pite ili manju vatrostalnu posudu s malo maslaca. Trešnje operi i po želji izvadi koštice. Ako koristiš zamrznute trešnje, dobro ih ocijedi.

U većoj posudi izmiksaj jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli, dok ne postane pjenasto. Dodaj brašno, pa lagano umiješaj da nema grudica. Umiješaj mlijeko, vrhnje i otopljeni maslac, sve dok ne dobiješ glatku, tekuću smjesu.

Trešnje ravnomjerno rasporedi po dnu pripremljenog kalupa, zatim prelij smjesom. Peci 35–40 minuta, ili dok površina ne postane zlatno-smeđa, a sredina se stegne (provjeri čačkalicom). Pusti da se desert malo ohladi, pospi šećerom u prahu, i posluži mlak ili hladan – idealno uz kuglicu sladoleda ili malo tučenog vrhnja.

Tradicionalni clafoutis se radi s cijelim trešnjama (zajedno s košticama), jer one tijekom pečenja otpuštaju više arome – ali za praktičnost, većina danas preferira očišćene.

Možeš ga napraviti i s drugim voćem – marelicama, šljivama, borovnicama ili malinama – tada se tehnički zove flaugnarde. Čuva se u hladnjaku 2–3 dana i odličan je i hladan!

Trešnja na vrhu svega: Napravite vlastiti sočan i mirisan mehlšpajz s trešnjama

 

Gastro
Hrvatska