TREŠNJOMANIJA

Trešnja na vrhu svega: Napravite vlastiti sočan i mirisan mehlšpajz s trešnjama

Vrlo je malo onih koji trešnje ne vole, a jako puno onih koji ih obožavaju. Kako god, što se tiče ovog sezonskog blaga, u njihovoj sočnosti i slatkoći možemo uživati još vrlo kratko. Zato treba iskoristiti dok traju
trešnje mehlspajz Foto: Unsplash/Screenshot

Iako im je cijena visoka, osobito na samom početku sezone, okus trešanja toliko je neodoljiv da se neki deserti od ovog voća jednostavno moraju napraviti. Bilo da se radi o sočnoj štrudli, crumbleu s trešnjama ili pak, mirisnom mehlspajzu.

U nastavku donosimo jedan od recepata koji slave trešnje u punom sjaju.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Mehlšpajz s trešnjama

Mehlšpajz je jednostavan i starinski kolač koji potječe iz panonskih krajeva, a često se pripremao u kuhinjama Slavonije, Baranje i Vojvodine. Naziv dolazi iz njemačkog jezika – Mehl znači brašno, a Speise jelo – i označava skroman, ali vrlo ukusan kolač od brašna i sezonskog voća.

Ova verzija s trešnjama omiljena je u ljetnim mjesecima, kada je voće svježe i sočno. Mehlšpajz je mekan, mirisan i lagano slatkast kolač, idealan uz šalicu kave ili čaja. Priprema je brza i jednostavna, pa je savršen za nenajavljene goste ili obiteljski desert.

Foto: Screenshot/YouTube

Tradicionalni recept

Sastojci:
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml ulja
200 ml mlijeka
300 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
300–400 g očišćenih trešanja (mogu i zamrznute, ali dobro ocijeđene)
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje

Foto: Screenshot/YouTube

Priprema

Zagrij pećnicu na 180 °C. Kalup za pečenje (srednje veličine) premaži masnoćom i pobrašni, ili obloži papirom za pečenje. U većoj zdjeli pjenasto izmiksaj jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodaj ulje i mlijeko, pa lagano promiješaj.

Umiješaj prosijano brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Smjesa treba biti glatka i tekuća, ali ne rijetka. Ulij smjesu u pripremljeni kalup, a po vrhu ravnomjerno rasporedi trešnje.

Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 30–40 minuta, odnosno dok kolač ne poprimi zlatnosmeđu boju, a čačkalica izađe suha. Pusti da se ohladi, pospi šećerom u prahu i posluži.

Umjesto trešanja možeš koristiti višnje, šljive, borovnice ili marelice. Ako su trešnje jako kisele, možeš ih prethodno uvaljati u malo kristal-šećera. Za dodatnu aromu, dodaj u smjesu naribanu koricu limuna ili naranče.

Trešnja na vrhu svega: Imamo recept za sočnu, mirisnu štrudlu s dozom nostalgije

Gastro
Hrvatska