Donosimo recept

Tradicionalni kolač koji obožavaju sve generacije

Priprema nije komplicirana, ali zahtijeva malo više
pexels-cottonbro-6073814

Medena Kata jedan je od najpopularnijih kolača u sjeveroistočnoj Hrvatskoj koji se svake godine mora naći na blagdanskom stolu. Priprema ovog kolača nije zahtjevna, a u nastavku donosimo recept.

Jedan od neizostavnih dijelova svakog blagdanskog stola, zasigurno su kolači i razne druge slastice. Kada je riječ o božićnim kolačima, mnogi se nerijetko okreću tradiciji i, barem jednom u godini, pripremaju kolače kakve su radile njihove bake i prabake. Takvih kolača ima cijelo mnoštvo, a jedan od njih je i medena Kata koji se najčešće nalazi na blagdanskim stolovima u sjeveroistočnoj Hrvatskoj, s obzirom na to da se zapravo radi o tradicionalnom mađarskom kolaču.

Iako se neke nijanse u pripremi razlikuju od obitelji do obitelji, princip je ostao isti – četiri tanke, mekane kore s medom koje su nadjevene bijelom kremom od mlijeka i brašna te jednim slojem tamnog pekmeza u sredini. Najčešće onog od šljiva. Priprema medene Kate nije komplicirana, ali zahtijeva malo više, prenosi N1.

No, ipak se radi o prilično izdašnom kolaču koji, također, u hladnom i suhom okruženju može stajati i otprilike tjedan dana zbog čega se isplati uložiti nešto više vremena u izradu.

Sastojci za medenu Katu

Kore:

– 500 g brašna

– 150 g šećera

– 7 žlica mlijeka

– 50 g masti

– 1 žličica sode bikarbone

– 3 žlice meda

– 2 jaja

Krema:

– 400 ml mlijeka

– 4 žlice oštrog brašna

– 200 g šećera

– 200 g maslaca

– pekmez od šljiva

Priprema medene Kate

Za medenu Katu je prvo potrebno napraviti kore koje ćete napraviti tako što ćete, u jednom loncu pomiješati jedno jaje, med, mast, mlijeko i šećer te, uz miješanje, zagrijati na laganoj vatri do vrenja. Čim se smjesa počne pjeniti, maknite s vatre. Potom umiješajte brašno, drugo jaje i sodu bikarbonu dok ne dobijete glatko tijesto.

Dobiveno tijesto još malo umijesite pa podijelite na četiri jednaka dijela i svaki od njih razvaljajte na iste dimenzije kako biste dobili kore. Kore potom pecite na 160 stupnjeva otprilike osam minuta, ovisno o jačini pećnice. Pripazite samo da vam ne zagori.

Dok se kore peku, napravite kremu. Zakuhajte mlijeko pomiješano sa šećerom pa, kada prokuha, ulijte ostatak mlijeka koji ste prethodno dobro pomiješali s brašnom. Kremu kuhajte i miješajte sve dok se ne zgusne. Potom ohladite pa umiksajte maslac.

Kada su se kore ohladile, možete krenuti slagati kolač i to ovim redoslijedom: Prvo ide kora, pa bijela krema. Potom ponovno kora, pa sve presijecite pekmezom od šljiva na koji se stavlja još jedna kora, a onda ide bijela krema i na kraju zadnja kora.

Tako posloženi kolač ostavite na hladnom mjestu nekoliko sati ili najbolje preko noći kako bi kore otpustile i sjedinile se s kremom. Prije posluživanja, medenu Katu možete posipati šećerom u prahu.

Gastro
Hrvatska