Tradicionalna delicija na vašem stolu: Piletina s mlincima
Ovo jelo, često povezano s obiteljskim okupljanjima i svečanim prigodama, omiljeni je izbor diljem Hrvatske, a posebno je popularno u sjevernim krajevima poput Zagorja i Međimurja. Hrskava piletina i mlinci, koji upijaju sočne sokove mesa, čine savršen spoj koji oduševljava generacijama. U nastavku donosimo vam provjereni recept i korisne savjete kako ovu kulinarsku tradiciju prenijeti na vaš stol.
Recept za piletinu s mlincima
Sastojci:
- 1 cijelo pile (ili 4-6 pilećih bataka i zabataka)
- 500 g mlinaca
- 2-3 žlice ulja (ili maslaca)
- Sol i papar (po ukusu)
- 1 žličica crvene paprike (po želji)
- 2 češnja češnjaka (po želji)
- 1 l pileće juhe (ili vode)
Priprema
Priprema piletine
Piletinu operite i posušite. Ako koristite cijelo pile, razrežite ga na dijelove. Posolite i popaprite meso. Po želji dodajte crvenu papriku ili usitnjeni češnjak za dodatni okus.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Pečenje piletine
U pleh za pečenje ulijte ulje ili stavite maslac, pa posložite komade piletine. Piletinu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-60 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i postane hrskava. Povremeno je zalijevajte vlastitim sokom ili dodajte malo vode u pleh kako bi meso ostalo sočno.
Priprema mlinaca
Dok se piletina peče, mlince izlomite na veće komade i stavite ih u zdjelu. Zakuhajte pileću juhu (ili vodu), pa njome prelijte mlince. Ostavite ih da omekšaju 5-7 minuta, a zatim ih ocijedite.
Serviranje
Kad je piletina gotova, izvadite je iz pleha. Mlince stavite u pleh s masnoćom od pečenja piletine i dobro ih promiješajte da upiju sav okus. Po potrebi, dodajte malo vrhnja za kuhanje kako bi mlinci bili kremastiji.
Vratite komade piletine na vrh mlinaca i sve zajedno vratite u pećnicu na još 5-10 minuta. Piletinu i mlince poslužite tople, uz sezonsku salatu ili kiselo povrće.