Razgovor s povodom

TOMISLAV OKROŠA, načelnik Dubrave: Dubrava danas postaje moderna ruralna sredina po uzoru na naše susjedstvo

Što je sve obilježilo godinu na izmaku, ali i kakvi su planovi za 2024. doznajemo u razgovoru s načelnikom Tomislavom Okrošom
Zagreb: Sjednica Sabora nastavljena raspravom o Zakonu o naseljima Patrik Macek/PIXSELL

Općina Dubrava i tijekom 2023. nastavila je dobro utabanom stazom realizacije zacrtanih projekata. Područje Dubrave veliko je gradilište, osim što realizacija projekta RVS Zagreb Istok ide svome kraju, početkom jeseni Općina je započela i radove na dogradnji dječjeg vrtića sa sportskom dvoranom. No, osim tih aktivnosti, na području općine tijekom cijele godine ulagalo se u sve segmente društvenog razvoja. Što je sve obilježilo godinu na izmaku, ali i kakvi su planovi za 2024. doznajemo u razgovoru s načelnikom Tomislavom Okrošom.

Kraju smo priveli još jednu godinu, s vašeg gledišta što je obilježilo 2023.?

Iskreno, prezadovoljan sam godinom za nama. Premašili smo sva moja ambiciozna očekivanja, a o tome govori niz projekata koje smo završili, započeli i koji su pred fazom realizacije.

Kada govorimo o projektima kapitalni projekt zasigurno je nadogradnja zgrade dječjeg vrtića čime će liste čekanja u Dubravi biti stvar prošlosti?

Projekt svih projekata je izgradnja, odnosno rekonstrukcija i dogradnja postojećeg dječjeg vrtića u Dubravi. Bitno je spomenuti da je postojeća zgrada vrtića izgrađena 1978. i od tada je vrtić proširen za jednu prostoriju i energetski obnovljen 2016. godine. Nažalost, to ne zadovoljava naše potrebe, jer uz 101 dijete upisano u dječji vrtić postoji i 15 mališana koji pohađaju okolne dječje vrtiće za što je općina podigla sufinanciranje sa 155 na 185 eura. Uz to, postoji i lista čekanja od 30-ak djece. Osim toga, u novom dječjem vrtiću bit će smještena i mala škola. Ukupna vrijednost ove investicije nešto je veća od 3,5 milijuna eura, a projekt predviđa obnovu postojeće zgrade i gradnju nove zgrade sa sportskom dvoranom, pri čemu će ove dvije zgrade biti povezane grijanim tunelom. Ono što je bitno za naglasiti je da smo dvije trećine sredstava već namaknuli. Kapacitet novog vrtića bit će za 200 djece, a završetkom radova zaposlit će se i nove odgajateljice te popratno osoblje. Osobno se veselim završetku radova, jer ćemo imati najveći i najmoderniji vrtić u okolici, što Dubrava i zaslužuje.

Uz vrtići, tu je i niz drugih projekata od RVS Zagreb Istok pa do niza komunalnih akcija po svim općinskim naseljima? Ništa ne prepuštate slučaju, jer znamo kako ste prisutni na svim gradilištima gdje se nešto radi.

Znate onu rečenicu “kada posao koji voliš radiš ni jedan dan nećeš morati ići na posao”. E tako je meni. Ovaj posao živim, Dubravu volim i tu živim sa svojom obitelji. U pravu ste kada kažete da se puno radilo, jer tijekom 2023. podigli smo vodotoranj, a završetak projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok očekuje se u kolovozu. Završetkom projekta Dubrava dobiva 1020 novih besplatnih priključaka na vodu uz 54 nova kilometra vodovodne mreže. Osim toga , istaknuo bih i obnovu dva značajna objekta nastradala u potresu. U prvom redu to je cjelokupna konstrukcijska obnova naše ljepotice – crkve svete Margarete u Dubravi i rekonstrukcija i izgradnja ceste DC-26 Dubrava-Vrbovec.

Naše komunalno poduzeće Dombra 1094 raste iz dana u dan. Prije dvije godine poduzeće je preuzelo organizaciju svih sprovoda na području općine, a osim toga tvrtka pruža i usluge malčiranja, košnje i održavanja javnih i privatnih površina. Uz novi traktor i malčer kupljen je i novi stroj, a Dombra 1094 zadužena je i za poslove zimske službe.
Početkom 2023. realizirali smo i kupnju nekadašnje “stare mljekare” u centru Dubrave. Osim toga završili smo i energetsku obnovu Društvenog doma u Žukovcu, uređenje poslovnog prostora u Društvenom domu u Novoj Kapeli, kao i niz manjih komunalnih akcija. Prošle smo godine dosta ulagali i u sportsku infrastrukturu gdje je nakon cjelovite obnove zgrade Nogometnog kluba Dubrava i izgradnje terena s umjetnom travom napravljeno i novo parkiralište. Asfaltirane su i brojne prometnice, na čemu se zahvaljujem i Županijskoj upravi za ceste.

Uz sve te realizirane projekte istaknuo bih i činjenicu kako smo godinu završili sa 130 tisuća eura viška sredstava, što znači da smo pametnim upravljanjem uspjeli optimizirati naše poslovanje.

Nedavno ste sami istaknuli kako vam ljudi prilaze i čestitaju na svemu što radite, mora da Vam godi i komentar u kojem se govori kako Dubravu razvijate u jedno moderno ruralno središte?

Dubrava je tradicionalno poljoprivredni kraj i time se ponosimo. No, istaknuo bih upravo ovu rečenicu da postajemo moderno ruralno središte, kao manje srednjoeuropsko mjesto po uzoru na Austriju. Predispozicije za to postoje zbog blizine metropole i okolnih gradova. Ta blizina daje svoje prednosti, baš kao i zdrav, miran i skladan život u ruralnoj sredini.

2023. za Općinu je značajna i po rekordnoj realizaciji proračuna. Kada ste postali načelnikom prvi proračun 2017. realiziran je u iznosu većem od 7 milijuna kuna, dok ste 2023. realizaciju proračuna imali u iznosu većem od 8,5 milijuna eura, a tom iznosu planirate i ovogodišnji proračun.

Realizacija takvog proračuna govori o rekordnim investicijama, što za posljedicu ima čak deset puta veći proračun u odnosu na onaj iz 2017. kada sam postao načelnikom. To govori i o radu Vlade RH, angažiranju europskih sredstava, ali i općenitom rastu gospodarstva, ne samo u Dubravi i Zagrebačkoj županiji, već i na području cijele Hrvatske, koja napreduje u svakom pogledu.

Ne smijemo zaboraviti brigu za sve skupine društva, pa smo tako nastavili s isplatom najvećih porodiljnih naknada u Zagrebačkoj županiji, ulaganjima u osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, gdje smo svim srednjoškolcima isplatili božićnice, kojima smo za 50 posto uvećali subvenciju smještaja u domovima, dok im je prijevoz besplatan. Svi naši studenti tijekom godine u dva navrata dobivaju po 100 eura naknade za svaki upisani semestar. Nastavili smo s isplatom božićnica za sve umirovljenike, nezaposlene osobe te korisnike socijalne pomoći, a mogu najaviti kako će ove godine ići i isplata uskrsnica.

Kad su u pitanju naši mladi za njih provodimo mjeru aktivne stambene politike pri čemu im dodjeljujemo 1500 eura za adaptaciju kuće, dok za kupnju nekretnine dajemo 2000 eura.

Sami ste istaknuli dobru suradnju s Vladom RH i resornim ministarstvima koji u značajnoj mjeri sudjeluju u financijskom financiranju općinskih projekata. No, jeste li zadovoljni suradnjom i potporama od strane Zagrebačke županije?

Naravno da sam zadovoljan, te se i ovim putem zahvaljujem županu Stjepanu Kožiću, kao i svim pročelnicima. Zagrebačka županija uvijek ima podjednako sluha za sve krajeve, što je pohvalno, jer težnja uvijek treba biti ravnomjeran razvoj svih sredina. Vjerujem kako će Zagrebačka županija u dogledno vrijeme biti najbolja županija za život u Hrvatskoj, jer joj konfiguracija prstena oko Zagreba to omogućava. Dubrava tu snažno hvata korak s onima najrazvijenijim sredinama u Zagrebačkoj županiji.

Osim što ste aktivni u svoj općini gdje uživate u poslu koji radite, aktivni ste i u Hrvatskom saboru?

Navršavaju se tri godine otkako sam saborski zastupnik i nastojim aktivnim zalaganjem ne samo za Općinu Dubravu, nego i šire vrbovečko i moslavačko područje doprinijeti prosperitetu. Naravno, svojim djelovanjem doprinosim i boljoj vidljivosti naše Dubrave. A da sam aktivan vidjelo se i za srpanjskog nevremena koje je pogodilo ovaj naš kraja, kada sam stupio u kontakt s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministricom Marijom Vučković koji su se odmah stavili na raspolaganje za pomoć.

Patrik Macek/PIXSELL

Već smo odradili mjesec siječanj u 2024., što Dubravce čeka ove godine?

Ono što nas zasigurno očekuje u godinama pred nama je izgradnja Vatrogasnog centra u Zvekovcu, gdje ćemo ove godine uz radove na Vatrogasnom domu, napraviti i energetsku obnovu zgrade tamošnjeg nogometnog kluba te asfaltirati parkiralište. Osim toga, u proračun smo stavili i rekonstrukciju i energetsku obnovu Društvenog doma u Bađincu, Radulcu i Zetkanu. Također, u suradnji s Hrvatskim vodama je izrađena predstudija izgradnje aglomeracije, odnosno kanalizacije na području naše općine. Vjerujem kako će tijekom ove godine biti izrađena završna studija isplatljivosti te da će u dogledno vrijeme doći i do izrade projektno-tehničke dokumentacije, a kasnije i do izgradnje kanalizacijske mreže, što je preduvjet za daljnji razvoj naše općine.

Nastavljamo i s aktivnim ulaganjem u lovstvo i ostale naše udruge, koje su stvarno aktivne u svakom pogledu.

U realizaciji zacrtanih projekata veliku podršku imate i od strane suradnika, ali i mještana.

Znate kako se kaže “onoliko si jak, koliko je jaka najslabija karika u lancu”. Karike u Općini Dubrava su iznimno mladi, vrijedni i školovani ljudi, koji vole i žive za svoj kraj. Na tome im se i ovim putem zahvaljujem. Isto takve su i naše udruge, čiji se rad cijeni, jer one tako oplemenjuju cijeli naš kraj.

Osim što će 2024. obilježiti brojni projekti, za Dubravce je godina značajna i po tome što im ukidanjem prireza rastu prihodi.

Općina je ukinula prirez koji je iznosio 6 posto, a uz to Općina nije podizala porezne stope. Drugim riječima, taj određeni manjak sredstava u proračunu mi ćemo nadoknaditi pravilnim i transparentnim upravljanjem, dok će našim mještanima porasti osobni dohodak.

Dubrava
Intervju