TOMISLAV ĆORIĆ: SDP primio donacije tvrtki koje su dobile pomoć države

Član Središnjeg odbora HDZ-a Tomislav Ćorić rekao je da je HDZ odbio donacije tvrtki koje su od države primale pomoć za radna mjesta u okviru mjera gospodarskog oporavka i pozvao SDP da učini isto, s obzirom na to da je ta stranka primila takve donacije

Jurica Galoić/PIXSELL

Član Središnjeg odbora HDZ-a Tomislav Ćorić rekao je da je HDZ odbio donacije tvrtki koje su od države primale pomoć za radna mjesta u okviru mjera gospodarskog oporavka i pozvao SDP da učini isto, s obzirom na to da je ta stranka primila takve donacije.

– HDZ je do današnjeg dana prikupio oko 1,75 milijuna kuna donacija, znatno više od naših političkih oponenata, što samo po sebi govori o popularnosti HDZ-a i sklonosti da se doniraju sredstva.

Naglasio je pritom da će HDZ inzistirati na transparentnom prikazu troškova te istaknuo da se stranka i prije početka kampanje odlučila “negativno reagirati” na određene donacije.

– Nedopuštene donacije za HDZ su sve one koje dolaze od pravnih osoba koje su proteklih mjeseci primale pomoć u okviru mjera gospodarskog oporavka za radna mjesta. Pozivamo sve druge stranke da idu u tom smjeru budući smo svjesni činjenice da su neke političke opcije u Hrvatskoj primile donacije i od pravnih soba koje su bile korisnici mjera gospodarskog oporavka. Smatramo da to nije fer, rekao je Ćorić.

Nekoliko takvih pokušaja bilo je i prema HDZ-u, potvrdio je, a stranka je takva sredstva uplatila u državni proračun. SDP je pak, kaže Ćorić, koliko im je poznato prema javno dostupnim informacijama primio donacije od tvrtki koje su dobile pomoć države.

– Koliko znamo, SDP je primio takve donacije. Pozivamo ih da u predizborno vrijeme budu odgovorni i da oni isto tako takve donacije upute u proračun, poručio je političkim oponetima.

Nema nikakvog smisla, istaknuo je Ćorić, da neka pravna osoba koristi mjere gospodarskog oporavka predviđene za očuvanje radnih mjesta, a nakon toga uplaćuje sredstva političkim strankama za njihove kampanje.