Najveći EU projekt u povijesti grada

Tomašević najavio novo kapitalno ulaganje u vodoopskrbu i odvodnju vrijedno 323 milijuna eura

Projektom se namjerava proširiti mreža vodoopskrbe i odvodnje, izgraditi treći stupanj pročistača otpadnih voda i smanjiti gubitak vode u sustavu te smanjiti pucanje cijevi
Zagreb: Gradonačelnik Tomašević sa suradnicima održao konferenciju za medije Davorin Višnjić/PIXSELL

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je danas novo kapitalno ulaganje u vodoopskrbu i odvodnju vrijedno 323 milijuna eura, financiranih sredstvima Europske unije.

Vodoopskrba i odvodnja projekt je prijavila 15. ožujka te od nadležnog ministarstva očekuje daljnje korake kako bi se projekt odobrio. Uvjet poziva bio je 80 posto riješenosti građevinskih dozvola, a oni su ih od 27 ishodili 25. Također, uvjet je bio i 80 posto riješenosti imovinsko-pravnih odnosa, radilo se o 1662 parcele zemljišta, a ostale su im za riješiti još tri, izvijestio je Tomašević na konferenciji za medije.

Prema riječima gradonačelnika, glavne koristi projekta su proširenje mreže vodoopskrbe i odvodnje, izgradnja trećeg stupnja pročistača otpadnih voda i smanjenje gubitaka vode u sustavu te smanjenje pucanja cijevi, a najveći dio sredstava, 94 milijuna eura, odnosi se upravo na izgradnju pročistača. Uz to, najmanje 150 milijuna eura dodatno će se financirati iz proračuna i prihoda Vodoopskrbe i odvodnje.

Projekt, koji je Tomašević nazvao najvećim u povijesti grada koji su prijavili EU, trebao bi biti ostvaren od 2025. do 2029. godine, a upravo zbog toga što će većina novca biti isplaćena iz EU izvora, najavio je kako do kraja godine sigurno neće morati dizati cijenu vode za građane.

Događanja
Grad Zagreb