Tjestenina kao iz restorana: Ključni korak za savršen umak koji mnogi preskaču

Oni koji žele poboljšati umak za tjesteninu ne bi smjeli preskakati jedan sitan, ali ključni korak koji traje svega dvije minute – a može napraviti razliku između prosječnog i restoranskog okusa.
Korisnici Redditove grupe r/Cooking otkrili su da se bogat i slojevit okus umaka može postići bez višesatnog kuhanja, ako se napravi sljedeće:
– Možete dobiti iznenađujuće dobar okus ako žlicu koncentrata rajčice prepržite u ulju prije nego što dodate rajčice, napisao je korisnik actuallydarcy1.
Mnogi su se složili, ističući da lagano “zapečeni” koncentrat dodaje umaku dubinu i punoću, kakvu inače postiže samo dugim kuhanjem, prenosi N1.
Tajna je u tome da se češnjak i luk najprije poprže, a zatim se doda koncentrat rajčice, koji se prži 1–2 minute uz stalno miješanje – dok ne potamni u duboku, hrđavo-crvenu boju. U toj fazi šećeri iz paste karameliziraju, stvarajući umami efekt koji nadmašuje i najduže ukuhane umake.
– Dobro ga karamelizirajte – to daje toliku dubinu, dodala je korisnica Birdie121.
Umak možete dodatno obogatiti ako dodate malo vina ili škrobne vode od tjestenine – time podižete sve one zapečene arome s dna posude ravno u umak.
Sljedeći put kad pripremate špagete ili penne alla vodka – ne preskačite tih 120 sekundi. Okus će vas uvjeriti da se isplatilo.