Tihomir Bradić: Zdravlje igrača je na prvom mjestu!

Zbog pandemije koronavirusa koji je zahvatio cijeli svijet zamro je sportski život, ali i ini javni život u Gradu Vrbovcu. Najteža situacija je u najstarijem i najvećem sportskom društvu, trećeligašu Vrbovcu jer na Gradskom stadionu ne odzvanjaju udarci lopti na treninzima i razdragani smijeh najmlađih igrača, u kojem je u svim selekcijama od limača pa do veterana registrirano oko 250 nogometaša.

Naime, otkada je Hrvatski nogometni savez obustavio 11. ožujka sva sportska natjecanja u Republici Hrvatskoj do 31. ožujka te zbog svih odluka koje je donio Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, NK Vrbovec se zapravo nalazi u izvanrednoj situaciju glede svojeg funkcioniranja u kojem se obavljaju samo najnužniji poslovi. Trenutno je Vrbovec u „hladnom pogonu“ jer u prostorijama obitavaju i rade samo trener seniorske momčadi i voditelj NŠ Vrbovec Tihomir Bradić, spremačica Renata Ščap i Mario Ronjak koji se brine o travnjaku glavnog igrališta i terenu s umjetnom travom, dok treneri kluba i članovi Izvršnog odbora povremeno dolaze u prostor Gradskog stadiona.

U povodu izvanredne situacije u Vrbovcu trener prve momčadi Tihomir Bradić je izjavio:

„Klub se ponaša sukladno instrukcijama koje je donio Hrvatski nogometni savez i prema uputstvima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, pri čemu nam je najvažnije i na prvom mjestu je zdravlje naših igrača, trenera, kao i svih članova kluba te generalno suzbijanje pandemije koronavirusa. S obzirom na ove teške okolnosti i nemogućnosti glede sustavnog i organiziranog vođenja treninga raspustili smo sve momčadi. Meni, kao treneru je izuzetno teško jer više nisam sa svojim igračima, koji su sada prepušteni individualnom treniranju prema mojim dnevnim naputcima, koje im dostavljam elektronskom poštom, kako u Vrbovcu tako i u Zagrebu. Dakako, da će se takav pristup odraziti na pad forme i fizičke kondicije jer nogomet podrazumijeva grupno treniranje i uigravanje taktičko-tehničkih komponenti. U klubu doista vlada neizvjesnost do kada će trajati obustava prvenstva, s obzirom na sve veći broj oboljelih osoba koji je premašio stotinu bolesnika koji su se pojavili takoreći u svim hrvatskim regijama, postavlja se pitanje hoće li se uopće nastaviti sportska natjecanja?

Daljnje zakonske restriktivne mjere koje je donio Hrvatski sabor ne daje nam previše optimizma da će one u dogledno vrijeme biti ukinute, a to pretpostavlja da se neće nastaviti niti sportski život u Hrvatskoj. U klubu apeliramo na sve igrače i službene osobe da se pridržavaju svih preventivnih higijenskih mjera i sigurnosnih uputa te da svojim primjerom doprinose pozitivnom sportskom ozračju i općoj zdravstvenoj sigurnosti. U suradnji s trenerima NŠ Vrbovec želimo na informativni i na sve druge načine da doprinesemo u svim kategorijama mladeži njihovoj zdravstvenoj sigurnosti.

Čekamo daljnji razvoj situacije i smatramo da će Hrvatski nogometni savez donositi odluke u interesu nogometa i zdravlja igrača, trenera i svih drugih ljudi koji rade u nogometnom sportu. Moguće je da će se čak prvenstvo u 3. HNL središte definitivno prekinuti, ali što duže traje ova neizvjesnost nama je sve teže funkcionirati jer se s ovakvim izvanrednim situacijom klub u svojoj 96. godini rada još nije susreo. U klubu nema igrača ili trenera koji se nalaze u samoizolaciji ili da su zaraženi koronavirusom pa se nadamo da će takvo stanje i ostati.“

Vrbovec je u proljetnom dijelu odigrao dvije prvenstvene utakmice i to je 29. veljače u Zagrebu kod HAŠK-a pobijedio rezultatom 3:1, a na domaćem terenu 7. ožujka izgubio od Ponikvi 0:2 te se trenutno nalazi na 11. mjestu s 18 osvojenih bodova. Nastavak sportskih natjecanja kao i normalnog života u Republici Hrvatskoj sada ovisi o razvoju pandemije koronavirusa i općoj zdravstvenoj zaštiti. Kako se iz stručnih krugova stidljivo najavljuju da bi pandemija mogla/trebala posustati sredinom ove godine, nije nemoguće da su već sada odigrana sva prvenstvena kola u svim hrvatskim nogometnim ligama 2019./20.

Zdenko Brezarić