Za Hrvatsku kao Tigar

Tigrovi obilježili 33. godišnjicu ustrojavanja; 81 pripadnik Tigrova primio beretku

Svečano i uz nazočnost državnog vrha u Zagrebu je u nedjelju obilježena 33. godišnjica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi, kroz čiju je postrojbu od 1990. prošlo više od 11.000 pripadnika koji su sudjelovali u svim ratnim operacijama Domovinskog rata
Zagreb: Obilježavanje 33. godišnjice ustrojavanja 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i 16. obljetnice 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ Josip Regovic/PIXSELL

Godišnjica je svečano obilježena u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia”, gdje su uz obitelji poginulih i nestalih pripadnika te postrojbe bili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović te izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora, Vlade, ministara branitelja i obrane i zagrebačkog gradonačelnika. Obilježavanje je započelo minutom šutnje za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima Tigrova.

Uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera general-bojnik Krešo Tuškan, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid i drugi.

Brigada Tigrovi prva je hrvatska ratna postrojba čiji su temelji udareni još 5. studenog 1990. godine u vojnoj bazi Rakitje. Kroz postrojbu je prošlo više od 11.000 pripadnika koji su sudjelovali u svim ratnim operacijama Domovinskog rata. U borbi za hrvatsku neovisnost poginulo je 367 pripadnika, a za njih šest se i danas traga.

-Od prvih dana pripadnici Tigrova bili su upućeni na izvršavanje najtežih zadaća u obrani domovine i novoustrojene demokratske vlasti- istaknuo je ratni zapovjednik Tigrova Eduard Butijer, nabrojivši brojne akcije u kojima su Tigrovi dali svoj doprinos.

Istaknuo je da su Tigrovi u posljednje 33 godine dali doprinos domovini tijekom rata, ali i u mirnodopskom razdoblju. Njihovi nasljednici, pripadnici 1. mehanizirane bojne, svojim radom u obučnim obvezama te u izvršavanju zadaća u okviru NATO snaga, nastavljaju legendu Tigrova, istaknuo je Butijer i podsjetio na usklik “Za Hrvatsku kao Tigar”.

Beretke je na svečanosti primio 81 novi pripadnik Tigrova te su dali prisegu na vjernost, odanost i žrtvu domovini. Vojnikinja Ivana Bilić istaknula je da joj je čast biti pripadnicom Tigrova. “Za mene predstavlja ponos i čast nositi ovu beretku”, istaknula je u izjavi novinarima nakon dodjele.

-I sami ste svjedočili koji broj nas uvijek se okupi, iako smo svake godine sve stariji i bolesniji. Tigrovi su i danas pokazali jedinstvo i zajedništvo. Na nama je da ne zaboravimo ovu žrtvu koja je podnesena za Domovinu- istaknuo je predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Ilija Vučemilović Šimunović.

 

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska