Razgovor s povodom

TADIJA PENIĆ, direktor DKPC-a: Vjerujem kako će tijekom 2024. započeti radovi na proširenju Odlagališta u Andrilovcu, a do proljeća nam stiže nova oprema vrijedna 380 tisuća eura

Iza Dugoselskog komunalnog poduzetničkog centra još je jedna uspješna poslovna godina, potvrdio nam je direktor Tadija Penić najavivši daljnju modernizaciju opreme potrebne za održavanje javnih površina kao i proširenje Odlagališta Andrilovec
DSC_4338

Iza Dugoselskog komunalnog poduzetničkog centra još je jedna uspješna poslovna godina, potvrdio nam je direktor Tadija Penić. 2023. uz redovite djelatnosti obilježile su velike nabavke kojima je moderniziran vozni park, čime je djelatnost tvrtke podignuta na jednu višu razinu, ali i riješeno pitanje komunalnog standarda za jedno duže razdoblje. Između ostaloga, s modernizacijom i nabavkom nove opreme DKPC nastavlja i u 2024. u kojoj će vjeruje direktor Tadija Penić doći i do proširenja Odlagališta Andrilovec, kako bi se moglo nesmetano nastaviti s odlaganjem otpada.

U razgovoru za naš portal direktor Penić podsjetio je na dinamiku događanja glede Odlagališta Andrilovec. Naime, 2018. tadašnji ministar donosi odluku o zatvaranju 26 odlagališta među kojima je bilo i zelinsko, te je naređen da se zelinsko smeće treba dovoziti u Dugo Selo, što je nakon prijetnji inspekcije s upravnim mjerama za gradonačelnika, DKPC i direktora započelo 1. listopada 2019.

Do kraja godine radovi na proširenju odlagališta

-Početkom proljeća 2023. Grad je zatražio od Grada Velike Gorice preuzimanje dugoselskog i zelinskog miješanog komunalnog otpada. Grad Velika Gorica odbio je tu mogućnost zato što oni nemaju mjesta niti za sebe- podsjetio je na dinamiku događanja direktor DKPC-a Tadija Penić.

U međuvremenu, u travnju 2023. Ustavni sud je poništio dio odluke ministra o zatvaranju odlagališta u Hrvatskoj, dok je Grad Dugo Selo uvidjevši da neće moći voziti svoj otpad na odlagalište u Mraclin, donio odluku proširenju Odlagališta Andrilovec te je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zatražio sufinanciranje.

-Fond je odobrio sufinanciranje od 60 posto uz uvjet da se uvede otplinjavanje s bakljom, za što je potrebno izmijeniti građevinsku dozvolu. Drugim riječima tada nam je rečeno da se ide u maksimalno iskorištenje kapaciteta, odnosno da se ne otvara samo nova radna ploha, već da se ide i u visinu koliko god je to moguće. Nažalost, kako svi vidimo Centra za gospodarenje otpadom još uvijek nema i pitanje je kada će on uopće biti u funkciji. Prije izmjene lokacijske i građevinske dozvole potrebno je provesti postupak Ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, koji je još uvijek u tijeku- ističe Penić, koji vjeruje kako će radovi na proširenju odlagališta započeti do kraja 2024..
Proširenjem Odlagališta Andrilovec, odnosno maksimalnim iskorištenjem kapaciteta u širinu i visinu osigurala bi se mogućnost odlaganja dugoselskog otpada minimalno do 2030. godine.

-Ja vjerujem kako bi to bilo i duže, s obzirom na to da se očekuje povećanje postotka razdvajanja komunalnog otpada, koji je na području našeg grada na 34 posto- kazao je direktor DKPC-a.

O problemu s polupodzemnim spremnicima za biootpad

Na 12 lokacija u centru grada ispred višestambenih zgrada postavljeni su kompleti polupodzemnih spremnika za odlaganje komunalnog otpada. Spremnik za miješani komunalni otpad ima otpadomjer koji se otvara magnetnom karticom i prema broju otvaranja tog otpadomjera obračunava se varijabilni dio mjesečne naknade za pružanje javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, dok ostali spremnici imaju običan poklopac bez bravice.

-S obzirom na to da nam se učestalo događalo odbacivanje miješanog komunalnog otpada u spremnik za biootpad od strane nepoznatih počinitelja, zatražili smo i dobili od Grada financiranje ugradnje elektroničkih bravica na poklopce spremnika za biootpad, a sve kako bi onemogućili treće osobe da bacaju svoj otpad u neodgovarajuće spremnike i onda mogli primjenjivati izricanje ugovorne kazne za nepravilno razdvojen otpad. U međuvremenu je Ustavni sud poništio članak 72., stavak 4., Zakona o gospodarenju otpadom prema kojem u kolektivnom stanovanju odgovornost za pogrešno razdvajanje komunalnog otpada solidarno snose svi korisnici koji su pridruženi zajedničkom spremniku- informirao nas je Penić o ovoj problematici kazavši nam kako je u tijeku procedura izmjene Zakona te se očekuje skorašnje rješenje ovog problema.

Nepropisno odbacivanje otpada na zelenim otocima

Na javnim površinama na području grada na 31 lokaciji postavljeni su također spremnici za odlaganje tekstila i obuće, stakla i metala tzv. “zeleni otoci”, na kojima je predviđeno odlaganje nabrojanih vrsta otpada u predviđene spremnike. Nažalost, mnogi otpad ostavljaju pored spremnika.

-Nažalost, neodgovorni i nepoznati pojedinci konstantno na “zelene otoke”dovoze velike količine glomaznog otpada, a drugi opet iz spremnika vade korisne vrste otpada i iza sebe ostavljaju veliki nered. Osim toga, u više su navrata spremnici bili i zapaljeni- ističe direktor DKPC-a navodeći kako je posljednji puta zapaljen spremnik za tekstil.

-Iako naši djelatnici dva puta tjedno obilaze sve spremnike i to čiste, ovo nažalost ostavlja ružnu sliku u izgledu grada. No, u suradnji s komunalnim redarstvom i uz pomoć nadzornih kamera potrebno je poduzeti mjere koje bi zaustavile ovakvo kršenje komunalnog reda. Važno za naglasiti je kako svi imaju mogućnost besplatnog odvoza glomaznog otpada na reciklažno dvorište, a isto tako moguće je jednom godišnje od nas zatražiti da dođemo do njih i odvezemo do tri kubika glomaznog otpada- naglasio je Penić.

Stiže nova oprema za čišćenje i održavanje javnih površina

Zahvaljujući Gradu koji je u proračunu osigurao oko 380 tisuća eura za nabavku opreme za čišćenje i održavanje javnih površina na području grada, DKPC ušao je u nabavku kompaktne vakuumske čistilice, prikolice za prijevoz radnih strojeva, viličara, vozila s radnom platformom za rad na velikim visinama, škara za kransku ruku za orezivanje granja, usisivača za lišće na kanti od 120 litara te mini bagera.

-Većina nabava bit će dovršena do početka proljeća ove godine čime će DKPC moći puno kvalitetnije obavljati poslove čišćenja i održavanja javnih površina, a i započeti obavljati neke nove poslove od uklanjanja i orezivanja visokog drveća za koje smo do sada morali angažirati vanjske suradnike- kazao nam je direktor Dugoselskog komunalnog poduzetničkog centra Tadija Penić.

Dugo Selo
Intervju