SVE JE SPREMNO ZA 15. BUČIJADU – Dođi, okusi, osjeti, vidi!

Pravo vrijeme za posjet Ivanić-Gradu je prvi vikend u listopadu, ove je godine to od 4. do 6. listopada kada se održava već petnaestu godinu za redom najveća i najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj posvećena buči, bundevi, kraljici jeseni- Bučijada.

Okosnica manifestacije je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem izlaže preko 200 izlagača od toga oko trideset proizvođača bučinog ulja, šezdeset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i petnaest ekoloških poljoprivrednih gospodarstava. U organizaciji Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske organizira se stručni skup na temu: „Od uzgoja uljne buče do bučinog ulja kao dodatka prehrani“.

Brojni zabavno-edukativni sadržaji

Za vrijeme trajanja manifestacije gradski park postaje mjesto inspiracije za umjetnike i kreativce koji na temu buče postavljaju svoje instalacije i skulpture. Održava se i Škrlet corner “ŠkrCo” gdje se mogu kušati autohtone sorte vina škrlet udruge Škrlet i piva od buče Pivovara Crafter`s.

Za sve posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, organizirani su zabavno- edukativni sadržaji: vožnja tradicijskom i Buča kočijom, Bučko vlakićem, igraonice i radionice, Vatrogasna bučijada za mališane, dječje predstave, izložbe, koncerti, promocije, etno program, te bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i na gradskom trgu.

Za one koji žele saznati nešto o Ivaniću i ivanić-gradskoj kulturno povijesnoj baštini organizirani su interpretacijski razgledi grada, crkve i gradskog muzeja uz turističko vodstvo.

Koncerti Sinova ravnice i Vigora

Otvorenje Parka skulptura i instalacija od buča predviđeno je za petak, 4. listopada u gradskom parku u centru, nakon toga na trgu Vladimira Nazora je otvorenje Škrlet cornera „ŠkrCo“ i koncert Dinamica music te zabava uz koncert Sinova ravnice.

U subotu, 5. listopada, u 11,00 sati je svečano otvorenje 15. Bučijade, cjelodnevni programi na glavnoj pozornici i više lokacija u gradu, a na večer koncert banda Vigor.

U nedjelju 6. listopada kuma 15. Bučijade, Jana Škrgulja primit će počasnu lentu na glavnoj pozornici, a sve će se odvijati pod budnim okom voditeljice ovogodišnje Bučijade Karmele Vukov Colić.