Svaki potrošač ima drugačiji „ideal“ najbolje jagode

U sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“, koju zajedno organiziraju Zagrebačka županija i Grad Zagreb, na obiteljskom gospodarstvu Karla Kosa u Svetom Ivanu Zelini, održano je potrošačko ocjenjivanje plodova jagoda.

Ocijenjeno je 11 sorata koje su u uzgoju na prostoru županije i Zagreba – Clery, Alba, Joly, Asia, Premy, Albion, Dely, Dukat, Honeoye, Mara des Bois i Quicky. Ocjenjivači su vrednovali vanjski izgled i unutarnja svojstva jagode, njezin oblik i boju, aromu, odnos kiselina i šećera…

-Sve što radimo, radimo s ciljem promocije jagode kao zdravog proizvoda koji istoga dana kada je ubran dolazi na tržnicu. To je najsvježiji i najzdraviji proizvod- komentirao je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije, dodavši da ovakva ocjenjivanja najviše koriste proizvođačima kako bi spoznali koja sorta kod potrošača ‘najbolje prolazi’ i kako bi se, eventualno, iduće godine odlučili za povećanje njezina uzgoja.

Zasad kod potrošača, rekao je Željko Varga, predsjednik Udruge „Jagodni prsten“, najbolje prolazi sorta Clery.

-Radi se o starijoj sorti na koju su potrošači naučeni i najviše je traže. Ona je u našoj proizvodnji zastupljena s oko 70 posto- rekao je Varga.

Komentirajući ovogodišnju sezonu rekao je da su jagode, uslijed čestih kiša, nešto slabije kakvoće.

-Nema sunca, nema ni šećera u jagodi!- rekao je.

Boris Duralija sa zagrebačkoga Agronomskog fakulteta, voditelj ocjenjivanja, rekao je da svaki ocjenjivač (potrošač) ima drugačiji ‘ideal’ najukusnije (najbolje) jagode.

-Nekome se sviđa slađa, nekome kiselkastija, nekome sitnija, nekome krupna…- rekao je.

Članovi udruge „Jagodni prsten“, njih dvadesetak s prostora Zagrebačke županije, u nasadima imaju oko 600.000 sadnica jagode, dok se ukupna količina na području županije procjenjuje na oko milijun sadnica.