S.O.S. za hrvatsko zdravstvo

Sutra prosvjed liječnika na Markovom trgu

Iz liječničkih udruga poručuju kako su prisiljeni na sutrašnji prosvjed
Zagreb: Predstavljen plan i program prosvjeda S.O.S. za hrvatsko zdravstvo Tomislav Miletić/PIXSELL

Pet hrvatskih liječničkih udruga predstavilo je program prosvjeda pod geslom “S.O.S. za hrvatsko zdravstvo”, koji će održati u subotu na Markovu trgu, uz poruku da su prisiljeni na prosvjed zbog lošeg stanja u zdravstvu i ignoriranja njihovih zahtjeva.

Prosvjednici će se okupiti na Trgu dr. Franje Tuđmana u 10.45 sati te u povorci krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića, odakle će ići na Trg svetog Marka. Planirani dolazak na Markov trg je u 11.30 sati, a sam prosvjed započinje u 12.05 sati.

Luetić: Prosvjed nije uperen protiv nikoga, već za bolje uvjete liječnika i bolji zdravstveni sustav

Na prosvjedu će se prisutnima obratiti predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Koordinacije hrvatskih liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih liječnika Ivana Šmit, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić i Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika Hrvatske.

Iz liječničkih udruga poručuju kako su prisiljeni na sutrašnji prosvjed.

– Sutrašnji prosvjed nije uperen protiv nikoga, već je to prosvjed za bolje uvjete liječnika, za bolji zdravstveni sustav i u konačnosti za pacijente. Pozivamo dužnosnike političkih stranaka da sutra ne dođu na Markov trg kako se prosvjed ne bi politizirao, rekao je Krešimir Luetić.

– Govorili smo o tome da je hrvatska nedovoljno pokrivena liječničkim timovima i ordinacijama, o mladim liječnicima koji odlaze u inozemstvo i prekovremenim satima kojima se narušava kvaliteta naše usluge. Govorili smo o sve starijem pučanstvu i sve bolesnijim ljudima koji zahtijevaju brojne intervencije, kazala je Renata Čulinović-Čaić.

No, Ministarstvo zdravstva nije počelo rješavati brojne probleme već da se bavilo lošim izgovorima.

– Nastojali su nas uvući u svađe, a građane nahuškati protiv nas, tvrdi Čulinović-Čaić.

Marin Smilović istaknuo je da mladi liječnici žele ostati u Hrvatskoj, ali ih zdravstveni sustav tjera na odlazak.

Ivana Šmit osvrnula se na pilot projekt sistematskih pregleda koje će ministar Beroš danas predstaviti javnosti, rekavši kako je u vezi toga bila osnovana radna skupina u kojoj su sudjelovali i predstavnici obiteljskih liječnika.

– Nažalost, sve što je na sastancima dogovarano nije poštivano, a ministarstvo je izašlo s planom koji nije bilo dogovoren na radnoj skupštini, kaže Šmit.

Deset činjenica o slomu hrvatskog javnozdravstvenog sustava

Predstavnici liječničkih udruga istaknuli su i 10 činjenica koje govore o slomu hrvatskog javnozdravstvenog sustava.

Navode da svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, mnogi odmah nakon završetka fakulteta, u više od 50 općina na kopnu i otocima nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, u sve više hrvatskih bolnica nedostaje i liječnika specijalista i liječnika obiteljske medicine, a u zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara.

Također, svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina, pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana, liječnici dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im se posvetiti tek nekoliko minuta, liječnici se dnevno administracijom bave više od 60 posto vremena, liječnike se tjera da krše zakone i odrađuju suludi broj prekovremenih sati, a mladi liječnici su u posebno teškoj situaciji, jer ih vežu “robovlasnički” ugovori.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska