SUNČANA ŽUTEKOVIĆ, ravnateljica Doma zdravlja Dugo Selo: Nalazimo se u sezoni respiratornih viroza, najvažnije su higijensko-epidemiološke mjere

Sunčana Žuteković otkriva kakvo je stanje s oboljelima od gripe u Dugom Selu

Dugoselska kronika

Već tradicionalno nakon blagdana povećava se broj oboljelih od raznih respiratornih bolesti. Kakva je situacija ove godine, otkriva nam ravnateljica Ispostave Doma zdravlja Dugo Selo, Sunčana Žuteković.

-Ne radi se tu samo o gripi, već imamo i razno raznih respiratornih viroza. Gripa je sezonska bolest i ona je kod nas startala tijekom prosinca kada su detektirani prvi slučajevi gripe, a sada imamo i razno razne druge viruse, jer sada je takvo vrijeme da ljudi više borave u zatvorenim prostorima- govori nam Sunčana Žuteković i ističe kako nije nužno odmah zatražiti liječničku pomoć.

-Sve ovisi o kliničkom statusu pacijenta i njegovim drugim popratnim dijagnozama. U principu, ako nema nekih drugih simptoma i ako je klinički ok, prva tri dana temperature bez nekih dramatičnih tegoba liječe vitamini, a tu mora biti mirovanje. Ako se radi o nekim drugim tegobama i djeci, tada treba konzultirati svoga liječnika.

Iako je cijepljenje protiv gripe započelo i prije njezine sezone, oni koji žele mogu se i sada cijepiti, jer cjepiva ima rekla nam je doktorica Žuteković.