Strukovno školstvo u Samoboru proslavilo 130. obljetnicu

9. siječnja 1887. godine u Samoboru je s radom započela Šegrtska škola koja se održala do današnjih dana. Promijenila je šest država i šest imena, no bez obzira na to, ona je u proteklih 130 godina odgojila brojne generacije đaka. Danas, se učenici u njoj školuju u četiri sektora– elektrotehnici, strojarstvu, osobnim uslugama te prometu i logistici, odnosno za devet zanimanja.

-Nismo ustanova koja je sama sebi svrha, nego uvodimo obrazovanje za deficitarna zanimanja, povlačimo sredstva iz EU fondova i stvaramo nove kurikulume, poput pametnih kuća i aditivnih tehnologija. Baš su aditivne tehnologije, odnosno oprema koju smo dobili za ovaj fakultativni predmet – 3D printere zajedno sa skenerima i softverom, poslužile našim učenicima Martinu Sokoloviću, Lovri Stipanoviću i Josipu Orozu, uz mentorstvo Ivana Vlainića, da stvore ‘3D znanstvenu podmornicu’, koja je prepoznata i na sajmu inovacija u Nürnbergu (u studenome ove godine) i nagrađena zlatnom medaljom- rekao je na prigodnoj proslavi ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan.

Mladim inovatorima, koji su nakon Nürnberga priznanje za svoj rad – srebrnu medalju osvojili i na sajmu inovacija u Južnoj Koreji, čestitao je i župan Stjepan Kožić.

-Bez kvalitetnoga nastavnog kadra neće biti ni dobroga gospodarstva i razvoja kojega želimo. Stoga Županija, prije svega, maksimalno skrbi i ulaže u obrazovanje- rekao je župan.

Svečanosti u Srednjoj strukovnoj školi prisustvovao je i Večernjakov poduzetnik godine, i njezin nekadašnji đak, a danas poduzetnik ‘svjetskoga glasa’ Mate Rimac koji je poručio kako on svojim radom pokušava pokazati svijetu da je Hrvatska mjesto u kojem se mogu raditi velike stvari, gdje se može biti konkurentan i u najperspektivnijoj svjetskoj industriji.

 

Grad
Hrvatska
Ostalo
Samobor
Zagrebačka županija