STRANAČKE FINANCIJE PRIJE IZBORA: HDZ u plusu, isto kao i HNS, IDS i HSS. SDP i Most u minusu

Dok predsjednik Republike Zoran Milanović ne objavi datum izbora, provjerili smo kako financijski stoje pojedine stranke, na osnovi pokazatelja o poslovanju za 2019.
stranke-financije

Političke stranke, načelno, nerado otkrivaju stanje stranačke blagajne. Čine to kad moraju javno objaviti koliko su potrošile tijekom izborne kampanje. Do tada su nam dostupni podaci o poslovanju za prethodnu godinu.

Različita financijska polazišta za izbore

Sudi li se po njihovim financijskim izvještajima sa prošlu godinu, parlamentarne stranke u kampanju kreću sa bitno različitih polazišta.

HDZ je godinu završila s viškom od 3,8 milijuna kuna, SDP s manjkom od 1,1 milijun kuna. Manjak su na kraju godine iskazali i Most, SDSS, Neovisni za Hrvatsku,  višak HNS, IDS, HSS, stoji u izvješću HINA-e.

Domovinski pokret Miroslava Škore osnovan je 29. veljače 2020. godine, tako da ne postoje javno dostupni podaci o njihovim financijama.

Trenutačno stanje stranačkih blagajni je nepoznato, a jedino što je izvjesno da biramo deseti saborski saziv. Njega će činiti 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Skorašnji parlamentarni izbori bit će treći na kojima će birači moći koristiti preferencijski glas, dakle zaokružiti ime kandidata kojemu daju prednost na listi i tako mu  omogućiti da ‘preskoči’ kandidate koje su predlagatelji stavili ispred njega.

Na izborima za Hrvatski sabor, u rujnu 2016., za 151 zastupničko mjesto natjecalo se oko 2. 500 kandidata. U 11 jedinica istaknuto je 177 listi, u 12., manjinskoj natjecalo se 29 kandidata. Izbore je nadziralo 12 tisuća promatrača, provodilo oko 80 tisuća ljudi u biračkim odborima i izbornim povjerenstvima.

Za sve koji se spremaju na parlamentarne izbore važno je znati da su troškovi kampanje zadani. Po listi, odnosno kandidatu ne smiju prijeći milijun i pol kuna u izbornoj jedinici. Stranka koja izlazi na izbore u svih deset jedinica u Hrvatskoj moći će potrošiti 15 milijuna kuna, kažu u Državnom izborom povjerenstvu.

izvor: DIP, HINA

Hrvatska
Politika