Stjepan Kožić: Želimo da naš regionalni centar kompetentnosti bude na razini 21. stoljeća

Zagrebačka županija započela je s pripremom projekta “Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0.” za čiju je pripremu i prijavu osigurala gotovo milijun kuna.

Projekt je uslijedio imenovanju Srednje strukovne škole Velika Gorica regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru strojarstva od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a obuhvaća integraciju i implementaciju nove tehnologije u obrazovni proces, 3D skeniranje i printanje, oblikovanje i konstruiranje proizvoda pomoću računala, projektiranje i programiranje tehnoloških postupaka i proizvodnog procesa i drugo. Do konca rujna, projekt će biti prijavljen na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za bespovratna sredstva za uspostavu infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti.

– U konačnici, želimo da naš regionalni centar kompetentnosti bude na razini 21. stoljeća, da strukovno obrazovanje dobije mjesto koje sada nema, da se djeca obrazuju prema potrebama tržišta rada i da kada završe strukovno školovanje odmah mogu primijeniti ono što su naučili, poručio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Naime, regionalni centar kompetentnosti, iako jedinstven, sačinjen je od tri centra izvrsnosti: Srednje strukovne škole Velika Gorica za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednje strukovne škole Samobor za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije te Srednje škole Dugo Selo za robotiku. Za uspostavu regionalnog centra kompetentnosti predviđeno je oko 70 milijuna kuna, a projektom će se, također dograditi sve tri škole te nabaviti strojeve kojima će se simulirati proizvodni procesi.

– Moramo osigurati da strukovne škole djeci postanu privlačne i da učenik, kada završi obrazovanje, ima poduzetničke kompetencije. Želimo strukovne škole u lijepom okruženju, s najboljom opremom i programima koji nam trebaju za život. Za sve to sredstva su osigurana, a ako ih ne iskoristimo sami ćemo biti kriv, istaknuo je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo.