Temperature će rasti preko 30 °C

Stiže nam prvi ovogodišnji toplinski val

Pod utjecajem ogranka anticiklone u naše će krajeve s jugozapada postupno pritjecati sve topliji zrak, posebno u drugoj polovini tjedna
Najavljeni toplinski val stigao je i u Pulu Sasa Miljevic / PIXSELL/PIXSELL

Posljednjih dana kalendarskog proljeća i na početku ljeta očekuje se prvi ovogodišnji toplinski val u našoj zemlji. Pod utjecajem ogranka anticiklone u naše će krajeve s jugozapada postupno pritjecati sve topliji zrak, posebno u drugoj polovini tjedna.

Stoga se u četvrtak očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika. Kako se izračun za toplinski val radi svaki dan, do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju. Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20 °C, a na Jadranu nerijetko oko 25 °C, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35 °C, moguće mjestimice i više.

Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.

Svakako se preporučuje pratiti svakodnevne vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave na mrežnim stranicama DHMZ-a te preporuke za javnost za vrijeme toplinskog vala.

Aktualno
Hrvatska
Vremenska prognoza