Stipe Bučar: Obrtnici nisu nikada klonuli duhom

Uoči današnje Biznis akademije u Gradu Jastrebarskom, porazgovarali smo s predsjednikom Udruženja obrtnika Stipom Bučarom, koji je nedavno primio i Zlatnu statuu Obrtničke komore Zagreb. Osim što nam je otkrio koji je cilj današnje radionice, dotaknuli smo se i teme obrtništva na području Grada.

Nedavno ste za proslave Obrtničke komore Zagreb primili vrijedno priznanje koje je potvrda Vašeg rada. Obvezuje li Vas ta nagrada da nastavite i dalje tako ili smatrate kako je ovom nagradom vrijeme za povlačenje iz svijeta obrtništva?

Nagrada Zlatna statua Obrtničke komore Zagreb zaista je veliko priznanje, a svako priznanje ujedno je i obveza za još bolji rad, i nastavak istog. U svome dugogodišnjem radu u obrtništvu primio sam veliki broj zahvalnica, priznanja i nagrada. Kada sam 2011. primio nagradu Zlatne ruke Hrvatske obrtničke Komore nisam stao, nego sam s još većom voljom i žarom nastavio raditi za dobrobit obrtništva. Vrijeme će pokazati kada treba stati, za sada nastavljam dalje.

Na čelu ste Udruženja obrtnika Grada Jastrebarskog, kakva je obrtnička klima na području Grada?

Na čelu Udruženja obrtnika Jastrebarsko sam dvanaest godina. U tom razdoblju puno se toga promijenilo po pitanju obrtništva. Nažalost, u tom vremenu nestao je veliki broj obrta, ali dogodilo se i otvaranje nekih novih obrta. Gospodarska situacija koja nas je zadesila, ostavila je veliki trag u negativnom smislu. Mnogi od obrtnika vezani su za velike subjekte te se moraju prilagođavati situaciji i tako poslovati, pa su nažalost neki morali zatvorili svoje obrte. No obrtnici nisu nikada klonuli duhom, jer sve što rade, rade vlastitim rukama i tako skrbe o sebi, svojoj obitelji kao i djelatnicima, a svojim radom uveliko pridonose razvoju sredine u kojoj žive i djeluju.

Koje mjere Grad poduzima kako bi se obrtnicima dodatno pomoglo?

Svjesni činjenice da su obrtnici i gospodarstvenici pokretači razvoja, Grad uveliko pomaže obrtnicima i poduzetnicima raznim potporama, a to su: Potpore za početak poslovanja, za nastupe na raznim manifestacijama i sajmovima, potpore za troškove izrade projektne dokumentacije koje će se financirati iz EU fondova te subvencijama kamata na poduzetničke kredite. Kako imamo i dadilje na našem području, tako imamo potpore po djetetu kod naših dadilja. Tu su još i kapitalne potpore za stočarstvo, vinogradarstvo, te voćarstvo i povrtlarstvo. Isto tako, subvencija premija osiguranja za štete od elementarnih nepogoda, kao i projekti ruralnog razvoja, vezani za izradu projektne dokumentacije za izgradnju, adaptaciju i legalizaciju gospodarskih objekata. Mnogi od naših obrtnika konzumiraju ove potpore, koje im olakšavaju njihovo poslovanje.

Prema Vašem mišljenju kakva je budućnost obrtništva u Jastrebarskom?

Obrtništvo i poduzetništvo ovisi o gospodarskoj i ekonomskoj situaciji u našoj sredini, pa i državi. Ako će biti povoljnija situacija vjerujem da će se i obrtništvo razvijati, te će biti još više obrta nego što je sada. Zabrinuti smo što se sve manji broj učenika upisuje u strukovna zanimanja. Naravno da i o tome vodimo brigu, te kao Udruženje u osnovnim školama prezentiramo učenicima zanatska zanimanja i prednosti koje imaju nakon završenog školovanja. No ima jedan veliki problem, a to je da konačno moramo početi vrednovati rad. Vrednovati rad možemo ako povećamo cijenu rada, a da bi povećali cijenu rada moramo imati jeftiniju državu, to jest smanjiti davanja i konsolidirati poreznu politiku. Ako sve ovo uskladimo, i ako na najmanju mjeru svedemo sivu ekonomiju i rad na crno, vjerujem da za obrtništvo ima perspektive, ne samo u našem gradu nego i na nacionalnom nivou.

U veljači je Jastrebarsko ugostilo jedan značajan obrtničko- poduzetnički skup, no tu se nije stalo, jer već u srijedu Vaš je Grad domaćin Biznis akademije, radionice koja je namijenjena za vlasnike obrta i malih biznisa. Kakva su Vaša očekivanja od te radionice?

Obrtnički forum koji smo uz potporu Zagrebačke Županije i Obrtničke komore Zagreb organizirali u našem gradu, od velikog je značaja. Na forumu je analizirana situacija obrtništva u Županiji te su doneseni kvalitetni zaključi što se sve mora poduzeti za razvitak obrtništva, kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou. Kada bi te preporuke čuli oni koji to trebaju i provoditi, a to su naša ministarstva, tada bi uspjeh foruma bio potpun.Prema prijavama za Biznis akademiju vidljivo je da je veliki interes naših obrtnika i gospodarstvenika za radionicu koja će se provoditi u Jastrebarskom. Uvjeren sam da će sudionici radionice dobiti nova saznanja na koji način mogu putem digitalnog marketinga voditi svoje poslovanje, i tako svakako sebe prezentirati, te prodati svoje proizvode i usluge koje nude.