Najvažniji obrok u danu

Starinski doručak koji sprječava brojne bolesti

Osnovi sastojci su kukuruzno i pšenično brašno, mineralna voda i ulje
ai-generated-8679965_1280

Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka koje ima svaka kuća pa se spremala često i u ratnim vremenima i razdoblju oskudice. Ljudi ju najčešće konzumiraju za doručak.

Osnovi sastojci su kukuruzno i pšenično brašno, mineralna voda i ulje.

Osim sprečavanja brojnih bolesti, ovaj obrok je i izuzetno ukusan, piše Krstarica.

Sastojci:

150 g kukuruzne palente
3 jaja
200 g brašna
300 g sitnog sira, nemasnog
1 žličica soli
1 prašak za pecivo
200 ml jogurta
100 ml suncokretovog ulja

Priprema

Dok se priprema smjesa potrebno je pećnicu uključiti na 200 stupnjeva. U jednu posudu umute se jaja sve dok ne budu blago pjenasta i u njih se dodaje ulje i jogurt, a zatim se smjesa dobro umijesi mikserom. Nakon što dobijete homogenu smjesu dodaje se brašno i palenta sa žličicom soli i s praškom za pecivo.

Kada se svi sastojci dobro promiješaju i izjednače dodaje se sitno izmrvljen sir.

U posudice se stavlja smjesa, a posudice je potrebno prethodno namazati s malo ulja. Projice se peku na 190 stupnjeva sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom provjeriti jesu li dovoljno pečene.

Ako čačkalica koja je ubodena u proju ostane suha, to je znak da pečene i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta prije konzumiranja, prenosi N1.

Gastro
Hrvatska