Stablo za budućnost – Kraj stogodišnjeg hrasta u Rakitovcu posađen mlađi brat

Javna ustanova Zeleni prsten obilježila je Dan planeta Zemlje s dvije akcije, sadnjom stabla i edukativnim predavanjem “Zaštita prirode i očaravajući svijet ptica selica”.

U suradnji Javne ustanove Zeleni prsten i Osnovne škola Vukovina posađen je hrast lužnjak u dvorištu područne škola Rakitovec kraj stogodišnjeg hrasta lužnjaka. Zbog njegove starosti, veličine i impozantnosti Zagrebačka županije zaštitila ga je u kategoriji Spomenik prirode, rijetki primjerak drveća 2001. godine. Sadnjom stabla hrasta lužnjaka u neposrednoj blizini starog željelo se ukazati na važnost očuvanja vrsta, što je i tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje.

-Zajedničkom sadnjom s djecom „mlađeg brata“ hrasta lužnjaka želimo kod djece pobuditi svijest i utjecati na njihova razmišljanja o zaštiti prirode i očuvanju našeg planeta – istaknuo je Boris Gerenčević, v.d. ravnatelja Javne ustanove Zeleni prsten.

Hrvoje Frankić zamjenik župana Zagrebačke županije pohvalio je učenike i učitelje i sve akcije koje provode kao Eko škole.

-Vi ćete sigurno njegovati malo drvo da bi jednog dana postalo veliko kao što ćete i vi biti veliki ljudi obzirom na odnos kakav imate prema prirodi- poručio je Frankić.

Sadnji drveta osim učenika i učitelja Područne škole Rakitovec te njihovog ravnatelja Damira Bedića, dali su i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Dragutin Stopić i predsjednik upravnog vijeća JU Zeleni prsten Stjepan Esih koji je naglasio važnost ustanova u zaštiti prirode poput Zelenog prstena koje služe očuvanju prirode, okoliša i našeg planeta.

Osim sadnjom drveta JU Zeleni prsten obilježila je Dan planeta Zemlje i edukativnim predavanjem “Zaštita prirode i očaravajući svijet ptica selica” u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Samoboru i Gradskom knjižnicom Samobor. Predstavljen je jedan od aspekata naše očaravajuće planete, a to je seoba ptica.