Središte za međunarodne vojne operacije u Svetoj Nedelji preimenovano u čast Josipu Briškom

U vojarni „Vitez Damir Martić“ u Rakitju održana je svečanost preimenovanja Središta za međunarodne vojne operacije u Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški“. Od danas Središte tako nosi ime u čast Josipu Briškom, pripadniku Zapovjedništva specijalnih snaga koji je smrtno stradao u misiji Odlučna potpora u Afganistanu.

Svečanosti preimenovanja su, uz obitelj Briški, nazočili izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški“ brigadir Ivan Miloš, predstavnici Vojno-diplomatskog zbora u Hrvatskoj, zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak te ostali visoki vojni i civilni uzvanici.

Amblem s imenom “Središta za međunarodne vojne operacije Josip Briški“ svečano su otkrili supruga pokojnog skupnika Josipa Briškog, Stella Briški te zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija.

-Josip je dao svoj život za mir i nema snažnije poruke nego da ovo središte, u kojemu se vojnici pripremaju za sudjelovanje u operacijama čuvanja svjetskog mira, nosi njegovo ime- poručio je ministar Damir Krstičević, dodavši kako se novim nazivom Središta želi dodatno potaknuti pripadnike Hrvatske vojske da teže izvrsnosti prilikom provedbe obuke i izvršenja zadaća te da kao što je Josip, tijekom svoje službe kao profesionalan i uzoran vojnik, pokažu beskompromisnu vjernost domovini Hrvatskoj i odanost Hrvatskoj vojsci.

Sućut obitelji izrazila je i zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak, istaknuvši kako je čast da upravo Središte za međunarodne vojne operacije u Svetoj Nedelji nosi naziv hrabrog hrvatskog vojnika Josipa Briškog koji je nesebično položio život u misiji Odlučna potpora u Afganistanu 24. srpnja ove godine.