Sporazumom do brže obnove „Selečkog” mosta

Nakon što je Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije ishodila pravomoćnu Građevinsku dozvolu za obnovu drvenog mosta na rijeci Odri u Selcu ravnateljica Martina Glasnović i načelnik Općine Orle Ervin Vujica potpisali su Sporazum o promjeni investitora. Javna ustanova Zeleni prsten za izradu projektne dokumentacije uložila je 476.815,00 kuna a općina Orle 5.925,00 kuna. Do promjene investitora došlo je zajedničkom procjenom partnera zbog većih mogućnosti prijave na različite natječaje/javne pozive za sufinanciranje izgradnje mosta.

Drveni most na rijeci Odri nalazi se u mjestu Selce kraj Veleševca (Općina Orle) i najkraća je poveznica Turopolja i Posavine. Obnova mosta je nužna za lokalno stanovništvu i daljnji razvoj općine. Od kada je most zatvoren za promet do svojih poljoprivrednih površina stanovnici se voze i do 50 kilometara u jednom smjeru, a obnovom mosta će imati 12 kilometara. Most je neophodan i za kvalitetno upravljanje zaštićenim područjem Značajni krajobraz „Turopoljski lug i vlažne livade uz rijeku Odru“ koje je ujedno i dio europske ekološke mreže Turopolje HR1000003 i Odransko polje HR2000415 te predstavlja tradicijsku graditeljsku baštinu ovog kraja. 

S jučerašnjim danom, od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije, Odsjeka za prostorno uređenje i gradnju, izdano je Rješenje o izmjeni građevinske dozvole. Ovim Rješenjem Općina Orle postaje investitor i nastavlja s projektom obnove drvenog mosta na rijeci Odri. Sredinom rujna u sklopu Suradničkog vijeća za zaštićeno područje Turopolje- Odransko polje, Javna ustanova Zeleni prsten i Općina Orle izvršit će primopredaju projektne dokumentacije kako bi već ovu jesen Općina Orle krenula s pripremnim radovima za obnovu mosta.