DONOSIMO RECEPT

Špageti u umaku od maslaca i inćuna

Tajna odličnog okusa ovog umaka s inćunima je u maslacu. Ne samo da mu daje divnu kremastu teksturu, nego i lijepo uravnotežuje okus.
food-8151625_1280 Pixabay/Ilustracija

Špageti u umaku od maslaca i inćuna školski su primjer fine, a silno jednostavne kuhinje. Uz inćune, trebat ćete samo nekoliko svakodnevnih namirnica koje vjerojatno uvijek imate u kuhinji, a jelo će biti spremno za posluživanje za samo 20 minuta.

Tajna odličnog okusa ovog umaka s inćunima je u maslacu. Ne samo da mu daje divnu kremastu teksturu, nego i lijepo uravnotežuje okus inćuna. Papar, limun, peršin i parmezan sve će lijepo povezati, a želite li lakši i svježiji okus, dodajte još limunovog soka i peršina, piše Punkufer.hr.

Količina sastojaka iz ovog recepta dovoljna je za dvije porcije. Špagete u umaku od maslaca i inćuna poslužite uz salatu i čašu bijelog vina.

Sastojci za špagete u umaku od maslaca i inćuna:

  • 1 žumanjak
  • 1/2 čajne žličice crnog papra u zrnu, grubo izdrobljenog
  • 30 g parmezana, plus za posipanje
  • 10 g svježeg peršina, nasjeckanog
  • 200 g špageta
  • 50 g maslaca
  • 56 g fileta inćuna u ulju
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 limun

Priprema špageta u umaku od maslaca i inćuna:

  1. Zakuhajte posoljenu vodu za špagete. Kuhajte ih minutu manje nego što piše na kutiji.
  2. U zdjelici umutite žumanjak pa dodajte grubo zdrobljeni crni papar i sitno ribani parmezan. Ostavite sa strane.
  3. Sitno nasjeckajte lišće svježeg peršina i ostavite sa strane.
  4. U velikoj tavi na vatri srednje jačine otopite maslac i kad zakipi dodajte inćune (s uljem). Neka se krčkaju oko dvije minute i za to ih vrijeme drvenom žlicom ili kuhačom mrvite da se potpuno stope s maslacem. Češnjak protisnite izravno u tavu, kuhajte još minutu i maknite s vatre dok špageti ne budu spremni.
  5. Vratite tavu na vatru i dodajte ocijeđene špagete. Dodajte žlicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, miješajte dok se špageti ne budu sasvim obloženi umakom pa maknite s vatre.
  6. Umiješajte jaje s paprom i parmezanom i dobro promiješajte. Iscijedite limunov sok, pospite peršinom, promiješajte i poslužite toplo.
  7. Po želji dodajte još parmezana i papra.
Gastro
Hrvatska