Po prvi puta na ocjenjivanju

Sorta Cantus pokupila najbolje ocjene na ovogodišnjim Danima zagrebačkih jagoda

Cantus je nova sorta jagoda u jagodnjacima Zagrebačke županije
jagode_150524_autor_fotografije_drazen_kopac_7.jpg__648x432_q85_subsampling-2

Cantus, nova sorta jagode u jagodnjacima Zagrebačke županije, dobila je najbolje ocjene potrošača na 22. ocjenjivanju jagoda u sklopu manifestacije Dani zagrebačkih jagoda održanom na OPG-u Ciban u Pavlovčanima pored Jastrebarskoga.

Pod stručnim vodstvom Martine Skendrović Babojelić iz Zavoda za voćarstvo sa zagrebačkoga Agronomskog fakulteta, žiri je ocjenjivao 9 sorti koje su u uzgajaju na prostoru Zagrebačke županije i Zagreba.

Potrošači su iza Cantusa – ocjenjujući veličinu, oblik i boju, čvrstoću, teksturu i sočnost, odnos šećera i kiselina, punoću okusa i aromu – svrstali sortu Joly, a potom Sandru, još jednu sortu koja se na ocjenjivanju pojavila prvi puta. Ocijenjene su i sorte Asia, Brilla, Ania, Vivara, Clery i Murano.

– Cantus se na ocjenjivanju pojavio prvi puta i očito je ocjenjivačima odmah postao zanimljiv. Radi se o mjesečarki, nešto tvrđoj jagodi, više kiselkastijeg, osvježavajućeg okusa, dobrih organoleptičkih svojstava. Prema literaturi dosta je tolerantna na bolesti i štetnike, pojasnila je Skendrović Babojelić pojasnivši da najbolje ocijenjena jagoda dolazi iz hidroponskog uzgoja.

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije naglasio je važnost ovakvih ocjenjivanja koji su korisni i za uzgajivače jagoda i potrošače.

– Iako se broj uzgajivača i površina pod jagodama na području RH smanjuje, podaci Agencije za plaćanje u poljoprivredi govore da svaka četvrta jagoda uzgojena u RH dolazi s ovog područja, rekao je Kraljičković.

Događanja
Zagrebačka županija